Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Moguće glasanje o (ne)povjerenju Vladi ZDK

altNakon što Skupština Zeničko-dobojskog kantona na jučerašnjoj sjednici nije usvojila izvještaj o izvršenju budžeta Kantona za prvih šest mjeseci ove godine, uskoro bi se moglo dogoditi i glasanje o (ne)povjerenju Vladi.

Očekivani slijed

Kako je Oslobođenje ranije objavilo, glasovi troje zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak ključni su u odluci o parlamentarnoj većini koja će vladati u ZDK-u. Jučer su Igor Matanović, Hermina Herco – Bilajac i Toni Pendić jednostavno izostali sa nastavka 28. sjednice tako da izvještaj nije usvojen. Tačnije, 15 glasova za aktuelne parlamentarne većine nije bilo dovoljno, jer je deset zastupnika (SDA) bilo protiv, a pet je bilo uzdržanih (troje zastupnika SBiH, jedan BPS-a i nezavisni zastupnik Zaim Imamović koji je prešao u redove Stranke za narod).

Ovo otvara mogućnost da se po zahtjevu trećine zastupnika Skupštine (njih 12) može glasati o povjerenju Vladi ZDK-a.

“Ovo je očekivani slijed onoga što se dešavalo od 1. juna. Neusvajanje izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2012. otvara jedno novo poglavlje. Mi imamo obavezu sada, kao zastupnici, da shodno poslovniku koji predviđa da u ovakvim situacijama i kod, recimo, neusvajanja izvještaja o radu Vlade, trećina zastupnika može pokrenuti proceduru o glasanju o povjerenju Vladi ZDK-a. Očekujem i političku odluku u tom pravcu da pokrenemo proceduru o izglasavanju nepovjerenja Vladi”, izjavio je jučer za Oslobođenje Ibrahim Plančić, predsjednik Kluba SDA u kantonalnoj Skupštini.

On je istakao kako je “potrošeno 110 miliona maraka i da Skupština jednostavno nije dala saglasnost na takvo trošenje novca”, te da će se uskoro vidjeti da li Vlada ima povjerenje za dalji rad.

Nova većina

U aktuelnoj parlamentarnoj većini SDP, SBB, HDZ i NSRB imaju 20 od 35 mjesta u Skupštini. U slučaju sve izvjesnijeg priklanjanja trojke iz NSRB-a novoj koaliciji, na čijem čelu je pobjednik lokalnih izbora SDA, a tu su još SBiH, BPS i nezavisni kandidat Zaim Imamović, tada bi imali omjer 18:17 u njihovu korist.

Tako bi nakon Vlade Kantona Sarajevo uskoro mogla pasti i Vlada ZDK-a.

(Oslobođenje)