Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tinjanje bukovih i grabovih drva daje prepoznatljiv šmek

altPriču o suhom mesu i suhomesnatim proizvodima po kojima je Visoko nadaleko poznato, nemoguće je početi a da se ne spomene prigradsko naselje Arnautovići, gdje gotovo pa svaka kuća tradicionalno i dugi niz godina se bavi ovim poslom. U Arnautovićima se nalazi i Obrt „Babić”, u kojem se već dugi niz godina proizvodi najkvalitetnije suho meso na ovim prostorima. Ova porodica se proizvodnjom suhog mesa bavi već stotinjak godina, od pradjeda Osmana, pa do današnjih dana i Osmanovog praunuka Edina Babića koji je vlasnik ovog obrta. – Da bi suho meso, odnosno visočka pečenica i sudžuka imala prepoznatljiv šmek potrebna je posebna procedura kroz koju prolazi meso. U proizvodnji se koristi sirovo i svježe meso, koje solimo i potrebno je da stoji u soli  21 dan. Nakon toga meso ide u posebne pušnice gdje se suši desetak dana, a za vrijeme procesa sušenja u pušnici se konstantno loži, međutim jako je bitno da su drva bukova i grabova i da nema plamena, odnosno da drva samo tinjaju. – rekao nam je Nedžad Babić koji već nekoliko godina radi ovaj posao.

altVremenom se pojavilo mnoštvo proizvođača koji su se počeli baviti ovom poslom, međutim kvaliteta nije ni slična onoj tradicionalnoj, dok se proces sušenja ne odvija na pravi način, odnosno sušenje je ubrzano i ne traje koliko je potrebno, pa zbog toga i suhomesnati proizvodi nemaju prepoznatljivi ukus i kvalitet. – Potrebno je da meso prođe potrebnu proceduru i vrijeme sušenja, ono što svaka porodica ima i čuva jeste i posebna tajna, odnosno neki posebni začin koji se ubacuje u pečenicu i sudžuku i koji joj daje prepoznatljivi ukus koji je cijenjen i zbog kojeg mušterije upravo traže naše proizvode. Osim visočke pečenice i sudžuke mi se bavimo i proizvodnjom kaurme, te suhih kostiju. Kaurma se proizvodi u posebnom kazanu u kojem se kuhaju kosti, a ostaci mesa sa kostiju se koriste za proizvodnju kaurme. Osim što smo sa svojim proizvodima prepoznatljivi u Visokom, najviše naših mušterija je iz Sarajeva, ali naši proizvodi, posebno pečenica, svoje mjesto nalaze i na stolovima širom Bosne i Hercegovine. – istakao je na kraju našeg razgovora Nedžad Babić.

DNEVNI AVAZ