Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Damar omladine nastavlja sa eko radionicama

altIako je projekat  “Eko vrtić”  zvanično završen, Udruženje “Damar omladine” nastavlja sa eko radionicama u vrtiću.

Prva vanredna eko radionica je zakazana za 01.11.2012. godine u JU za predškolski odgoj i obrazovanje sa početkom u 10.00 sati.

Cilj projekta je razvijanje ekološki osviještenog djeteta promovirajući ponašanja, vještine i navike življenja usmjerena na vrijednosti odgoja za održivi razvoj.

Projekt  je trajao 6 mjeseci. Polazište projekta je postojanje problema u neposrednoj okolini, s naglasakom na razvijanju vještina očuvanja okoliša u svakodnevnoj, djeci bliskoj situaciji – njihovom okruženju. Projekt je osiguravao timski pristup i partnersku suradnju svih sudionika u odgojnoj skupini, unutar vrtića, s roditeljima i lokalnom zajednicom, dok rad na projektu je poticao djecu na pregovaranje, suradnju, traženje rješenja i rješavanje problema.

Djeca su učila kako iskazati i ostvariti svoja prava ne ugrožavajući prava drugih i vježbala osnove demokracije promicanja ideje mira, jednakosti, pravde i slobode.

Smatramo da djeca najbolje uče izravnim uključivanjem u proces u kojem mogu učiniti nešto za sebe i za druge, pa tako i za prirodu, a predškolska je dob prvi korak u stvaranju i razvijanju zdravih životnih stilova i ekološkog opredjeljenja.

Ovo je  prvi projekt koji  provodimo s ciljem podizanja razine znanja o važnosti brige za okoliš i načinima razvrstavanja otpada.Ujedno nam je cilj i promijeniti svoje ponašanje u smjeru racionalizacije raspoloživih sredstava; promovirati uporabu  biološki nerazgradivih materijala te posredno utjecati na promjenu obrazaca ponašanja odraslih i smanjenje potrošnje u vrtiću.