Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako smo glasali 2012. u odnosu na 2008. godinu

usporedba ovAko pogledamo i uporedimo statističke podatke lokalnih izbora iz 2008. godine i ovih prije dva dana okončanih, već možemo praviti i prve zvanične i ozbiljnije analize onoga što smo kao birači kreirali, odnosno kakvu smo poruku o njihovom (ne)radu poslali strankama. Na prvi pogled odmah je vidljivo da je sa političke scene Visokog nestala naredne četiri godine Narodna stranka radom za boljitak koja je sa 620 glasova prije četiri godine imala jednog vijećnika i kojoj 528 glasova dobijenih na ovim izborima nije bilo dovoljno da pređe izborni prag. Drugi veliki gubitnik u odnosu na prije četiri godine je SBiH, stranka koja je u minusa za tri vijećnička mjesta i čiji broj glasača se gotovo pa prepolovio, 2008. godine su dobili povjerenje od 2.772 birača, a na ovim izborima taj broj iznosi 1.428. SDP je također gubitnik ovih izbora, njihov broj u naredne četiri godine u novom sastavu OV Visoko bit će manji za jedan mandat, tako da će sada imati tri mjesta koja im je obezbjedio 2.080 glasača, što je manje za 237 glasova nego prije četiri godine. Ovisno od matematičkih formula CIK-a, i visočki BPS će imati manje vijećnika, sigurno će biti jedno mjesto manje, a možda i dva. 528 glasova manje je dobio BPS u odnosu na prije četiri godine. SDA Visoko je zasluženi pobjednik ovih izbora, najviše su radili i najviše uložili u kampanju, politička vještina predsjednika Halima Zukića, jasna vizija i cilj dali su rezultat, on iznosi 6.415 glasova, što je 556 glasova manje nego prije četiri godine i što je, ovisno o CIK-u, za jedno ili dva mjesta manje u Vijeću od broja 11 prije četiri godine.

Najprijatnije iznenađenje ovih izbora je A-SDA koja je uz SBB postala druga po jačini stranka u Visokom sa četiri vijećnika u odnosu na samo jedno mjesto koje su ostvarili prije četiri godine. Pozitivna razlika od 1.777 glasova više učinila ih je u ovom trenutku za najpoželjnijeg koalicionog partnera bez kojeg se u Visokom više ništa neće moći ozbiljnije odlučivati. Potvrda njihovog pozitivnog rada i političkog djelovanja je i rezultat kandidata za načelnika Jasmina Dlakića, koji je osvojio 3.378 glasova, a koji je prije četiri godine na listi za Vijeće osvojio svega 126 glasova, razlika od 3.252 glasa dovoljno govori šta javnost misli i o njemu lično i o stranci koja ga je kandidovala. SBB Visoko je u ove izbore ušao sa velikim ambicijama, bez bilo kakvih hipoteka iz ranijih godina, istina uspjeli su postati druga politička opcija u Visokom po broju dobijenih glasova sa 2.814 onih koji im vjeruju, ali je sasvim izvjesno da je to puno manje od očekivanog. Visoko će u naredne četiri godine imati i jednog vijećnika iz još jedne nove političke opcije koja se pojavila na ovim izborima, radi se o Nezavisnoj listi za Visoko kojoj su birači dodijelili 730 glasova.

Nakon svih ovih nepobitnih statističkih podataka, sami procijenite ko je na ovim izborima profitirao, a ko izgubio. Peontu cijeloj priči dat će neka od koalicija koja će se morati napraviti kako bi se stvorila zakonodavna većina.