Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Projekat “Save the Planet”

altUdruženje ekologije, turizma i ljepote „Eco inpuls” u saradnji sa Evropskom komisijom u BiH osiguralo je provođenje posebno dizajniranog programa pod nazivom “Save the Planet”. Tim povodom večeras je u Velikoj sali Općine Visoko organiziran okrugli sto kojem su prisustvovali članovi Udruženja, a cilj je da se tokom ovakvih specijaliziranih razgovora općinski vijećnici, predstavnici lokalnih nevladinih organizacija i građani upoznaju sa važećim standardima ekološke politike Evropske unije, te da se procijeni kapacitet i sposobnost lokalne zajednice da takve standarde implementira.

„Zadovoljan sam večerašnjom tribinom koju je u saradnji sa Evropskom unijom organiziralo Udruženje ‘Eco inpuls’. Kao gostujući ekspert prijatno sam iznenađen današnjom radnom tribinom sa građanima Visokog, kojoj su prisustvovali i neki vijećnici i ljudi iz Općine. Zadovoljan sam kad  vidim da postoji jedna ovakva svijest kod prisutnih večeras, za početak bar za sređivanje i lociranje osnovnih ekoloških problema koji danas postoje na području općine Visoko ali postoji i velika želja da se oni u narednom periodu prevaziđu i riješe, i da se krene od rješavanja malih stvari ka onim krupnim. Žalostan sam bio kad sam vidio podatak da imate više od stotinu divljih deponija, da praktično na svakom koraku imate po jednu manju divlju deponiju, a nema nijedna organizirana, što jedno ovakvo područje mora imati.” – rekao je Nermin Vila, predavač Udruženja “Eco inpuls”.

U toku razgovora sa prisutnim građanima i vijećnicima gospodin Vila je naglasio da nepostojanje Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) dovodi do niza problema kada se radi o ekologiji. Činjenica je da na našoj općini imamo zagađivače vode i zraka koji prolaze nekažnjeno a direktno ugrožavaju i poljoprivredu jer se navodnjavanje vrši iz zagađenih rijeka, što predstavlja pitanje za koje se Općinsko vijeće mora izboriti.