Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Dan bosanske kulturne baštine”

altČlanice Asocijacije žena Stranke demokratske akcije Visoko organizirale su druženje pod nazivom „Dan bosanske kulturne baštine”, a povodom Dana evropske kulturne baštine koji se obilježava 23. septembra. Večerašnjim programom obuhvaćeno je više segmenata koji čine bosansku kulturnu baštinu. Tako su u prepunoj ljetnoj bašti Partizan simpatizerke i članice Stranke demokratske akcije mogle uživati u izvođenju sevdalinki u interpretaciji Ajle Bećar i Delile Numanagić, djevojke koja je na prošlogodišnjoj Olimpijadi turskog jezika u Ankari osvojila srebrenu medalju; ručni radovi su također krasili večerašnji ambijent, a pripremljen je i mini kuhar bosanskih jela koja je odabrala i tehnički obradila članica i zamjenica Asocijacije žena SDA Visoko gospođa Lejla Bukva.

Obzirom da je u toku predizborna kampanja, obilježavanje 23. septembra i tim povodom organizirani Dan bosanske kulturne baštine iskorišten je kao prilika da se predstave kandidatkinje SDA za Općinsko vijeće na čelu sa kandidatkinjom za načelnicu Amrom Babić.

– Tri su imenice za Bosance i Hercegovce posebno vrijedne i drage, neophodne za ispunjenost duha i unutarnji mir: majka, domovina i ljubav. Činjenica da su ove tri imenice ženskog roda, govori nam o mjestu žene u životu svakog čovjeka. Svi koji misle da ženi nije mjesto u politici trebaju biti svjesni da je i politika imenica ženskog roda. – rečeno je večeras na svečanom skupu nakon čega su predstavljene kandidatkinje SDA Visoko za lokalne izbore 2012.

O položaju žena u politici gospođa Amra Babić nam je rekla:

„Svjedoci smo da već godinama nevladin sektor pokušava uticati na biračko tijelo, odnosno na žene da izađu na izbore i glasaju za žene. To je bilo prilično bezuspješno. Međutim, ove godine ja osjetim jednu atmosferu velike podrške posebno među ženama, posebno među ženama članicama i simpatizerkama Stranke demokratske akcije. Večerašnji skup je dokaz takve moje teze. Ove godine žene će dati podršku ženama i to masovno. Naravno, više je razloga za takvu njihovu odluku, prije svega mislim da su kompetencije naših kandidata prevagnule i naravno želja za promjenama, ali pozitivnim promjenama. Žene, po svojoj prirodi, stvari dovode do kraja, žene daju maksimum, žene se trude da opravdaju ukazano povjerenje. Neću reći da to muškarci ne rade, ali to su ipak neke karakterne osobine žena. Evo i ovaj večerašnji skup je jedna jaka podrška kandidatkinjama Stranke demokratske akcije za lokalne izbore.”

O  ženama i njihovom značaju u politici govorila je i predsjednica Asocijacije žena SDA Visoko Dinka Omanović:

Mi smo prethodnih godina govorile o ženama koje ne učestvuju u politici i koje nisu u vijećima. Poznato je da smo u prethodnom sazivu Vijeća imali dvije kolegice, međutim, žene moraju promijeniti sliku općine Visoko. Ovo je prvi put da se kandiduje žena za načelnicu i imamo 10 žena na listi za Općinsko vijeće. Naša večerašnja poruka je: „Žena ne može biti samo domaćica, raditi samo na pijacama, u prodavnicama i slično. Žene mogu biti diplomirane ekonomistice, politolozi, nastavnice, profesorice, odgajateljice, a mogu, kao naša Amra Babić, biti i ministrice. Ovim skupom želimo poručiti svim ženama općine Visoko da podrže žene na listi Stranke demokratske akcije, a naročito našu kandidatkinju za načelnicu gospođu Amru Babić.

Porukom da narod koji zaboravi svoju prošlost treba biti spreman na neizvjesnu budućnost, završen je program predviđen za obilježavanje Dana bosanske kulturne baštine, a druženje je nastavljeno uz kahvu, halvu, pekmezni uljevak i sok. altaltaltaltaltalt