Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slučaj Đorđo Bajić i visočki “Aerodrom”

 

Našoj redakciji pismom iz SAD obratio se nekadašnji stanovnik općine Visoko Đorđo Bajić koji već godinama vodi spor sa Općinom Visoko, a po pitanju famoznog visočkog “Aerodroma” koji je od svoje cjelokupne ideje i zamisli poreznim obveznicima kompletne općine Visoko ostavio samo dugovanja. Pismo Đorđe Bajića objavljujemo u cjelosti.

Poštovani,

Vodim spor već duži niz godina sa Opštinom Visoko vezano za “Aerodrom Visoko“, a gdje sam izmanipulisan svaki put od strane istih! Naime pokušat ću u kratkim crtama da Vam prikažem moj problem.

Do početka rata u Bosni, živjeli smo na području opštine Visoko, MZ. Radovlje, selo Paljike. Na parceli od 30 dunuma smo imali kuću površine 10×12 na sprat, sa pomoćnim zgradama. Želio bih da navedem da je Uprava za izgradnju Aerodroma živjela u mojoj kući do dana kada je Opština odnosno “Aerodrom“ Visoko uzurpirao širi region od oko 3 kilometra zajedno sa mojom kućom, pratećim objekima i zemljištem. Nakon uzrupiranja, blizu 20 miliona maraka je Opština Visoko isplatila mojim komšijama čija je imovina bila u zoni Aerodorma.

Za vrijeme ovih dešavanja ja nisam bio na prostoru BiH! Proveo sam 14 mjeseci u logoru i kao logoraš posredstvom UNHCR-a jula 1995.god. iseljavam u Ameriku gdje i danas živim.

Od Juna 2002 godine vodim spor sa Opštinom Visoko. Ispod ću da navedem par značajnih događaja:

– Po drugi put presudu dobijam od Opštine Visoko 4.novembra 2010 godine kao zastario slučaj.

– Prilazem žalbu 4. oktobra 2010 godine Kantonalnom Sudu od pravotužitelja na presudu od 4.novembra 2010 godine.

– 4.juna 2011 godine Kantonalni Sud u Zenici je uvažio moju zalbu i ukida presudu suda u Visokom i vraća predmet na ponovno suđenje. Presudu kantonalnog suda od 7.juna, 2011 godine možete naći ovdje:http://milimax.com/dbajic/prilog/presudu_kantonalnog_suda.pdf

– Podnosim žalbu Opštini Visoko 19.decembra 2011 godine. Žalbu možete naći ovdje:http://milimax.com/dbajic/Zalba_19_Decembar_2011.pdf

– Također podnosim žalbu Kantonalnom Sudu u Zenici, gdje ponovo navodim da mi se kuća vodi da je 91 kvadratni metar, a kuća je bila 120 kvadratnih metara. Također šuma od 20 dunuma koja je sasječena i po mom zaključku namjerno ispustena iz dokumenata za povrat imovine. Podnio sam više primjedbi u vezi ova dva slučaja i nikada nisam dobio odgovor na moje primjedbe.

– Žalim se Instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Kada me obevjaštavaju da su 22.maja 2012 godine poslali preporuku kantonalnom sudu u Zenicu gdje navode da Kantonalni Sud u Zenici u sto kraćem roku donese odluku u predmetu koji se vodi po žalbi Bajić Đorđa i da u roku od 30 dana obavjesti institucije ombudsmena za ljudska prava BiH o realizaciji ove preporuke. Možete da vidite preporuku Ombudsmena ovdje:http://milimax.com/dbajic/Preporuka_Ombudsmena_Z-SA-05-33-11_BajicDjordjo.pdf

Ja sam se žalio na presudu od 10.novembra 2011 godine, preko mog opunomoćenika Hadžic Zahida Kantonalnom sudu u Zenici. Zvao sam Kantonalni Sud u Zenici nekoliko puta da vidim kada će moj predmet doći na raspravu ali odgovora nemam. Već 10 godina doživljavam samo uvrede i omalovažavanje činjeničnog stanja od Suda i Opštine dok pokušavam samo dobiti obeštećenje za ono što sam ostavio 1992 godine kada sam odveden iz moje kuće.

Molim vas da mi pomognete po pitanju ove nepravde koja me godinama prati od strane sudova Visoko i Zenica. Sve me ovo ujedno i motiviše da vjerujem da ću jednog dana doći do istine i pravog obeštećenja za imanje koje sam sa svojim roditeljima uz pošten i mukotrpan rad ostvario.

Unaprijed Vam se zahvaljujem, Đorđo Bajić.