Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predavanje prof. dr. Johna L. Esposita:”Budućnost zapadno-muslimanskih odnosa i refleksije na BiH i Balkan”

altProf. dr.  John L. Esposit, profesor Georgetown University, održao je predavanje u Medresi „Osman ef. Redžović” na temu „Budućnost zapadno-muslimanskih odnosa i refleksije na BiH i Balkan”. U prepunom amfiteatru učenici, profesori i gosti sa velikim zanimanjem pratili su izlaganje autora svjetskih bestselera: Nesveti rat – Teror u ime islama, Islamska prijetnja, mit ili stvarnost?, Oksfordska historija islama.

–   Mislim da se nalazimo u jednom važnom trenutku u historiji između Zapada i muslimanskog svijeta. Sve više se upoznaje islam i sve više su muslimani vidljivi na Zapadu, ali istovremeno vanjske politike na Zapadu su imale ili imaju ozbiljan uticaj na percepciju i stavove u muslimanskom svijetu. U periodu nakon „Arapskog proljeća”, buđenja Arapa, mi ćemo vidjeti više tog definiranja odnosa između SAD i Evropske unije, s jedne, i arapskog i muslimanskog svijeta s druge strane. Ali, mi smo također suočeni s pojavom islamofobije, antiislama i takvih osjećanja koji imaju loš utjecaj na imidž muslimana na Zapadu, a utiču na građanske slobode muslimana u mnogim zemljama.

–     Dugoročno se treba posvetiti obrazovanju, ali ne samo obrazovanju i obrazovnom sistemu kroz škole nego i obrazovanju medija, zato što se mnogo ljudi danas obrazuje kroz medije i preko interneta. Istovremeno, ono što kratkoročno moramo uraditi i mi na Zapadu i muslimanski svijet jeste da bude više napora u tome da se izoliraju extremisti u našim vlastitim redovima, ne samo ekstremisti u smislu onih spremnih na nasilje već i onih spremnih na podsticaj na nasilje.

–     Jedan je muslimanski svijet, jedan je islam, ali budući da ima raznih oblika islama, ono što možemo reći za BiH jeste da je jedistvena upravo zbog tog nasljeđa i života koji je multietnički, multireligijski, multikulturalni, i upravo je zbog toga kosmopolitski i razumije druge. Za druge zemlje je to izazov. Ja vaš kosmopolitizam vidim i kad dođem u Sarajevo, kad obilazim medrese, vidim kod pojedinaca, kod vašeg reisa…

Ovo su samo kratke crte iz izlaganja prof. dr. Johna L. Esposita. Na pitanje o utiscima o Medresi čiji je danas bio gost, profesor nije krio oduševljenje ne samo planskim građenjem samog objekta, kako je rekao, nego i organizacijom rada i čistoćom. „Posebno me raduje susret s učenicima ove škole jer sam primijetio da su zainteresirani za moj rad i da su čitali moje knjige.” – rekao je na kraju profesor.

Direktor Medrese Džemal Salihspahić izrazio je zadovoljstvo posjetom, ali i činjenicom da Medresu u posljednje vrijeme posjećuju uvaženi gosti i predavači, što je znak da se trud i rad isplate. Kao posebnu radost gospodin Salihspahić je istakao ambijent stvoren u jednom običnom selu a koji privlači uvažene goste u velikom broju.