Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki proizvodi i usluge konkurentni na turskom tržištu

altVrlo uspješna posjeta Istanbulu šesnaest visočkih  privrednika , kandidatkinje za načelnicu Visokog iz reda SDA Amre Babić, sekretara Fondacije Visoki Mirnese Šehović i ekipe predstavnika lokalnih medija Visokog, završena je jučer(16.09.2012.g.). Prilikom šestodnevne posjete gradu Istanbulu domaćini delegaciji iz Visokog bili su predstavnici Udruženja privrednika TUSCON – njihovi partneri Udruženje ISHAD, novinska kuća ZAMAN te TV S. Vrlo značajnim ocjenjene su posjete Generalnoj direkciji za vodovod i kanalizaciju grada Istanbula, gradskoj deponiji, spalionici medicinskog otpada, postrojenju za proizvodnju energije te jednom od brojnih Fatih koledža.alt

Izuzetno ljubazni domaćini potrudili su se da ovu posjetu visočke delegacije koju je organizirao Općinski odbor SDA Visoko, učine što ugodnijom i korisnijom. Na opće zadovoljstvo gostiju iz Visokog, plan putovanja i raspored posjeta bio je vrlo koristan i otvorio je brojne razgovore između turskih i visočkih privrednika u domenima proizvodnje i prerade kože, mesne industrije, proizvodnje organske hrane, građevinskih i poljoprivrednih djelatnosti, a značajna pažnja posvećena je i našim turističkim potencijalima predstavljenim kroz projekat razvoja devet općina regije Kraljeva brda Fondacije Visoki.

Turski privrednici interesirali su se za uvezivanje saradnje na temelju tradicionalno dobrih poslovnih i društvenih odnosa – djelimično zajedničkoj historiji, te stvarnoj potrebi za širenjem oba tržišta. Zaključeno je da visočki proizvođači i usluge koje nude mogu konkurisati proizvođačima i ponuđačima i na velikom turskom tržištu.

U rasporedu posjeta našlo se vremena i za obilazak Panorame 1453 grada Istanbula, Vidikovca Čamlidža, brodsku vožnju Istanbulom,a  visočka delegacija je boravila i na krovu Safira, najviše zgrade u Istanbulu. Neizostavna je bio i obilazak Sultanahmetove džamije, Aja Sofije te posjeta Kapali čaršiji.

Prve uzvratne posjete, dogovorene tokom boravka u Istanbulu, očekuju se u narednih petnaest dana kada uprava KTK Visoko očekuje dolazak grupe turskih privrednika zainteresovanih za investiranje i konkretniju saradnju u kožarskoj industriji.