Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Sukob” Kemala Mušinbegovića i Amre Babić za kakvu takvu gledanost druge debate

altBaš kao kada gledate neki super veliki boks spektakl kojeg ste čekali danima i od kojeg očekujete najmanje da vidite “knock out” prije zadnje runde, a na kraju pobjednika dobijete na poene odlukom sudija i to u korist onoga za koga niste navijali, takav je nekako i osjećaj nakon druge TV-debate kandidata za budućeg načelnika Općine Visoko. Istina, druga debata koju nam je upriličila RTV Visoko je bila znatno bolja i sadržajnija od prve, ali još uvijek nedovoljno kvalitetna da se bar odlučim za koga neću glasati. Ono što dodatno otežava odluku budućih birača svakako je i tehnički kvalitet slike i prijem signala TV Visoko koja umanjuje trud voditelja i devalvira kvalitetne teme. Pokušali smo večeras uživo na licu mjesta odgledati ovu drugu debatu, ali to nije bilo izvodivo zbog skromnih tehničkih mogućnosti, pa smo bili prisiljeni da to uradimo u našoj Redakciji, gdje smo stekli dojam da se u tehničkom smislu i kvalitetom slike nije dalje otišlo od 1993. godine kada su nam Salih Hadžijalić i Amira Bukurević čitali izvještaje 3. Korpusa AR BiH i pijačni barometar.

Ali kompletan dojam popravio je voditelj debate Alen Jazić koji je u svakom trenutku kontrolisao tok emisije i ako ništa drugo, onda svakom od sedam kandidata obezbijedio iste uslove i minutažu kako bi se obratili budućim biračima te replicirali svojim protukandidatima. Večerašnja tema koja se našla pred kandidatima za načelnika sastojala se iz četiri dijela i to: urbanizam, turizam, ekologija, bezbjednost.

altZa razliku od prošle sedmice, ovoj debati su prisustvovali svi kandidati. Munib Alibegović, aktuelni načelnik, pokušao je iskoristiti vrijeme i nadomjestiti propuštene minute iz prošle sedmice. Moram priznati da Alibegović nije djelovao ubjedljivo kao prethodnih godina, ovaj put bazirao se na pravdanje onoga što nije urađeno i hvaleći ono što je uradio za osam godina. Pravio je iste greške koje je pravio Asmir Hodžić kao njegov protukandidat prije četiri godine, vrlo često je trošio sekunde potvrdno odgovarajući i slažući se sa svojim protukandidatima, pa čak i Amrom Babić. Zašto kažem, čak i Amrom Babić? Upravo zato jer je javnost večeras očekivala žešći duel između ova dva kandidata, posebno ako se zna da se Munib Alibegović nikada još nije odrekao SDA i da voli istaći kako i dalje ima člansku kartu SDA sa starijim datumom od svih trenutnih članova ove stranke. Interesantna je i teza po kojoj Alibegović smatra da bi u trećem mandatu, ukoliko ga osvoji kao nezavisni kandidat, upravo to bila prednost, jer bi tada mogao sa svim strankama raditi normalno bez stranačkih pritisaka samo jedne opcije.

 

 

altKemal Mušinbegović, kandidat SBB-a, za razliku od prošle debate i za razliku od pozicije aktuelnog načelnika koji ima hipoteku učešća u vlasti zadnjih osam godina i kao član SDA i kao nečelnik, iskoristio je svoju veliku prednost da potpuno čist ulazi na ove prve lokalne izbore na kojima učestvuje njegova stranka. Koristio je često Mušinbegović brojku 17, kao brojku u kojoj prema njegovim tvrdnjama za vrijeme svoje vladavine SDA ništa nije uradila za Visoko, a to je i brojka koja se nalazi u zvaničnom sloganu SBB-a za ove izbore. Konkretno je Kemal Mušinbegović replicirao najviše Amri Babić i Munibu Alibegoviću i tako nadomjestio taj dio debatnog obračuna koji smo očekivali na relaciji Babić-Alibegović. Za razliku od svih ostalih protukandidata, samo on i Dženana Dervišbegović imaju mogućnost da prigovaraju i spočitavaju nesposobnost preostalim kandidatima čije stranke su na ovaj ili onaj način participirale u vlasti. Večeras se mogla primjetiti odlučnost SBB-ovog kandidata da se upusti u ozbiljnu političku raspravu i pozivanje na odgovornost za loše stanje u Visokom. Iako mu je Amra Babić u nekoliko navrata isto tako britko odgovorila, ipak je dojam da Kemal Mušinbegović večeras nije naišao na nekoga dovoljno spremnog da mu se suprotstavi u namjeri da politički mudro isprovocira protivnika, a onda poentira na činjenici da će baš SBB napraviti Visoko boljim sa njim na čelu kao načelnikom koji nema hipoteku političkih gluposti i loših odluka koje su koštale Visoko u zadnjih 17 godina.

altAmra Babić je u ovu drugu debatu došla ne sa namjerom da se brani od napada svojih protukandidata kao prije sedam dana nego je odlučila i uzvraćati na upućene političke udarce. Odmah se to vidjelo na početku kada je na repliku Kemala Mušinbegovića o 17 godina loše vlasti u Visokom nastupila sa kontra pitanjem, da bi bilo dobro da o tih 17 godina loše vlasti odgovore potraži kod Džemila Ugarka, osnivača SBB-a u Visokom, inače dugogodišnjeg aktivnog člana SDA koji je u jednom mandatu bio i vijećnik. Savjetovala je Babićka svom kolegi i da mu ne bi škodilo malo političke edukacije, a isto tako odgovorila je i kolegici Dervišbegović kako su “odabrani” privrednici u posjetu Turskoj putovali o vlastitom, a ne budžetskom novcu. Dugogodišnji boravak u lokalnoj vlasti omogućio joj je da ponovo iznese neke relevantne podatke i o urbanizmu, ekologiji, a posebno o turizmu sa akcentom na forsiranje turističke priče o bosanskom kraljevstvu, projektu Kraljeva brda koji bi uvezao tri kantona, nekoliko gradova i tako Visoko vratio tamo gdje mu je i mjesto. A to je da bude centar ne samo ove regije nego i šire. Interesantno je da su u dva navrata potvrdno sa njenim izlaganjima slagao i Munib Alibegović što je autogol, ali i dodatni poen za Babićku. Kada ste od zadnjih 17 godina svih tih godina većina u zakonodavnoj vlasti i samo jednom bez svog načelnika (2000-2004) onda se teško braniti od napada opozicije željne vlasti, posebno ako su to argumentovani napadi. Međutim Babićka je iznijela i jednu interesantnu konstataciju prema kojoj “nije isto biti na vlasti i biti pri vlasti”. A nakon toga dodala kako OO SDA Visoko zaista radi na promjenema i u duhu tih promjena svjesni svojih ranijih grešeka oni su kao stranka uradili potpuni “redizajn” OO SDA Visoko koju sad čine novi, mladi, ambiciozni i obrazovani ljudi.

altDženana Dervišbegović je osoba koja me večeras u dva navrata pozitivno iznenadila svojom hrabrošću da se najdirektnije suprotstavi prvo Amri Babić o pitanju “predizbornog trika” i boravka u Turskoj, a zatim i prozivanje Vahida Heće, a vezano za njegovu priču o turizmu, kada mu je replicirala da ne sumnja u njegove sposobnosti u toj oblasti koje su vidljive u Hadžićima, aludirajući na Hećine nekretnine. Kandidatkinja BNS-a večeras je djelovala ubjedljivo sa pričom o ekologiji prema kojoj se zalaže za izgradnju postrojenje za reciklažu otpada. Pozicija potpune opozicije i kao pojedinca i kao stranke dala joj je mogućnost baš kao i Kemalu Mušinbegoviću da oštro replicira protukandidatima i na taj način pokuša zaraditi biračke glasove. U dobroj mjeri to je večeras i iskoristila kao svoj adut. Vjerovatno zbog komšijskih odnosa njene replike nisu najdirektnije išle prema Munibu Alibegoviću kao aktuelnom načelniku, nego je to više bilo spram Amre Babić i Vahida Heće. Podsjećam, Dženana Dervišbegović i Munib Alibegović su iz Donjeg Moštra i u stvarnosti su zaista prve komšije.

 

 

 

altJasmin Dlakić još uvijek u potpunosti ne koristi svoje najjače oružje, a to su upravo diskusije, replike, javni nastupi. Nekako još uvijek ne djeluje ubjedljivo kao za govornicom Općinskog vijeća. I sam je to na kraju prokomentarisao u svojoj završnoj riječi na način kako ova debata nije opravdala očekivanja općenito misleći na sve kandidate. Međutim večeras je u nekoliko navrata ipak imao svojih momenata. Na izraženu samouvjerenost Vahida Heće je reagovao konstatacijom kako je ovaj od 1996. godine u svim mogućim vlastima i kako ne može imati komoditet u svojim istupima kada obećava narodu kao da se prvi puta pojavljuje na izborima, pri tome aludirajući da je Hećo u proteklih 16 godina učešća u vlasti od sebe dao koliko je mogao i da je to njegov vrhunac. Na temu urbanizma spočitao je Dlakić i aktuelnom načelniku nekoliko konkretnih stvari, dobro informisan kakav jeste kroz mandat vijećnika, vrlo vješto je sve manjkavosti sadašnjeg funkcionisanja općinske administracije ukalkulisao u svoj program rada koji je ponudio biračima sa jasnim odgovorima kako to riješiti. Očigledno ni on večeras nije bio posebno motivisan da uđe u ozbiljnu debatu sa nekim od protukandidata, a što svakako neće izostati, samo je pitanje da li u narednoj ili posljednjoj TV-debati.

 

altSDP-ov kandidat Ramiz Brkić imao je mnogo zapaženiji nastup od onog prije sedam dana, moguće da je razlog bolji zdravstveni bilten u odnosu na prvo gostovanje u TV-debati. Očito je da je Brkićevo najjače oružje za večerašnju debatu bilo vodosnabdijevanje i ekologija, gdje je sasvim izvjesno odlično i podrobno informisan od strane stranačkog kolege, također Dlakića ali Ermina, aktuelnog direktora JKP “Visočica”. Ramiz Brkić večeras je imao zamjerke i replike većinom na rad aktuelnog načelnika i to o pitanju građevinskog inspektora koga Visoko zvanično nije imalo punih šest godina, a zbog čega i jeste nastao urbanistički haos. Ramiz Brkić smatra da sadašnja vlast ima slabu komunikaciju sa javnim preduzećima, a kao rješenje evidentnog problema sa visočkim otpadom nudi transfer stanicu koja ne bi bila u krugu JKP “Visočica” i koja bi u konačnici prerasla u gradsku deponiju, suprotno mišljenju Muniba Alibegovića i Vahida Heće koji zagovaraju priču o regionalnoj deponiji. Nimalo naivno svoje vrijeme u večerašnjoj emisiji kandidat SDP-a iskoristio je i da napomene kako Gračanica i Moštre nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema te ponudio neka rješenja, a matematičkim analitičarima lokalnih izbora sasvim je jasno da je ta ciljana priča namijenjena upravo mjestima sa najvećim brojem registrovanih birača čiji bi glasovi, uz stabilno biračko tijelo sa ostalih dijelova općine, Ramiza Brkića izbacilo u prvi plan za mjesto prvog čovjeka Općine.

altVahid Hećo i dalje je neko od koga mnogi mogu učiti o politici. Sam njegov gard i nastup u kojem započinje svaku rečenicu sa “ja kao načelnik”, za razliku od protukandidata koji stidljivo i skromno koriste prefikse “ja kao kandidat za načelnika”, jasno potvrđuju njegovo golemo političko iskustvo i još jasniju namjeru da političku karijeru završi upravo kao načelnik Visokog. Samouvjeren je, zna se braniti od napada, na pitanja odgovarati kontra pitanjima, i tako dragocjene minute i sekunde pretvarati u svog saveznika. Obećava Hećo biračima i pješačku zonu od Sebilja do Pošte i Visoko kao turističku atrakciju, ali ne kao Grčku gdje je cijela država izvisila zbog toga što su se samo uzdali u turizam. Ruži Hećo i Prevent ne kalkulišući sa biračima koji tamo rade, upozorava Vahid na alarmantne podatke iz oblasti zdravstva koje je vidio na “jednom portalu”, a to je slučajno ovaj portal (Visoko.co.ba) na kojem dva pojedinca iz SBiH imaju privatni marketing dok OS SBiH zvanično nema, što znači da se Vehid Hećo pravilno i ozbiljno informiše o dešavanjima u Visokom. Koristi Hećo svaku sekundu svog vremena da podsjeti na sve što je uradio kao federalni ministar energetike i rudarstva, kako za rudnike u BiH tako i za lokalni nivo i silne poticaje koje je podijelio. Vrlo mudro i majstorski je pokušao ubaciti “vruć krompir” između Amre Babić i Muniba Alibegovića postavljajući pitanje ko je sad odgovoran za sve što ne valja u Visokom, OO SDA Visoko ili aktuelni načelnik, kada je za njega to jedno te isto? Zna Vahid šta je politika i šta ljudi vole da slušaju, zato i nastupa po starom isprobanom receptu SBiH: “Zacvrkni, makar ne pomastilo”

altProšla je i druga TV-debata sedam visočkih kandidata za načelnika. Uz slajdove na internet portalima i pokoji jumbo plakat, to je svakako najinteresantniji dio dosadašnje predizborne kampanje svih 16 političkih subjekata u Visokom. Opći dojam je da se borba za vlast u Visokom na ovim lokalnim izborima ne može nikako porediti sa prethodnim godinama. Da li stranke škrtare na budžetima kako bi pojedinci poboljšali kućni proračun ili su i sami političari umorni od samih sebe vidjet ćemo u narednih dvadeset dana preostalih za kampanju. Prateći dešavanja u drugim gradovima, a vezano za predizbornu borbu, Visoko liči na neki nižerazredni klub koji nema ambicija za ulaskom u veći rang. Dovoljno je otići u okolne gradove i vidjeti kako stranke i pojedinci unutar istih osvajaju kuću po kuću, svaku sekundu ili milimetar prostora na medijima, svakog pojedinca koji je došao na predizborni skup, a sve sa jednim ciljem – kako bi pridobili glasove. U Visokom generalno gledajući sve političke subjekte to izgleda drugačije i sasvim je izvjesno da će se ova indolentnost političkih subjekata željnih vlasti odraziti u konačnici na izlaznost biračkog tijela.altaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt