Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki privrednici zadovoljni ostvarenim kontaktima – uskoro uzvratne posjete turskih privrednika

altDelegacija iz Visokog boravila je u posjeti najtiražnijim dnevnim novinama u Turskoj Zaman. U dobrom raspoloženju visočki privrednici i novinari obišli su sjedište ove velike medijske kuće i štampariju koja dnevno izbacuje 500.000 komada, od ukupnog milionskog tiraža. Delegacija je obišla i prostorije nekoliko studija turske TV-kuće S samanyolu koja emituje 14 TV-kanala i 7 radijskih programa. U dobrom raspoloženju, predstavnici iz Visokog razgovarali su sa domaćinima interesirajući se za uvjete rada, kvalitet i ulaganja. Također delegaciju iz Visokog danas su na ručku ugostili i domaćini u Industriji mesa „5 yildiz“ u istambulskoj općini Pendik koji su obavili razgovore sa predstavnicima Semić, Suša commerce i Očuz. Kako saznajemo – turski prerađivači zainteresovani su za uvoz više proizvoda napravljenih od mesa, a konkretniji rezultati mogu se očekivati nakon njihove uzvratne posjete Visokom za nekoliko sedmica.alt

Kako je za Visoko.co.ba izjavio Senad Bilallović, direktor KTK Visoko, jedan od potenciajlnih turskih ulagača interesirao se za stanje u ovom nekadašnjem vodećem imenu za preradu i proizvode od kože. Radi se o poznatom turskom proizvođaču kožnih cipela Demir kundur koji će u narednim danima posjetiti KTK Visoko. 

“Bilo je više zainteresovanih za naše proizvode i eventualnu prodaju naših preduzeća, pa se nadam da će biti i konkretnih rezultata” – izjavio je Bilalović.

Također, sa potencijalnim ulagačima razgovarao je i Nermin Kadrić iz Biosa-a koji je zadovoljan ostvarenim kontaktima i također očekuje uzvratnu posjetu u narednim danima. “Turski privrednici su pokazali razumijevanje i spremnost i ideje u mogućnosti zajedničkog ulaganja i investiranja, mada realno smatram da za to neće biti potrebe jer mi možemo osiguarati neophodne resurse i da ćemo već u narednoj godini krenuti  sa proizvodnom” – ističe Kadrić, naglašavajući da će time BIH dobiti prvu firmu koja se bavi proizvodnjom sjemenog povrća. Time će biti osigurano novih 200 do 300 kooperanata koji će s Biosom raditi na proizvodnji sjemena. Bit će to prilika za zapošljavanje i formiranje još jednog visočkog brenda – smatra Kadrić.

S Mugdimom Imamovićem razgovarali smo o izvozu konkretno Vispakovih proizvoda u Tursku. Saznajemo da će u Istanbulu uskoro biti promovisan i zaštitni znak najprodavanijeg branda Zlatna džezva, što će svakako uticati na osvajanje i ovog tržišta i promovisanje bosanskohercegovačkog proizvoda.