Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Plevljak na skupu Antikorupcijske mreže “Account”, dogovoreno održavanje Konferencije o borbi protiv korupcije

Antikorupcijska mreža Account organizirala je skup u Zenici kojeg su vodili nosioci projekta Centar za razvoj medija i analize CRMA i partnerska organizacija Infohouse. Account zagovara primjenu ili unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije, te provodi javnu kampanju, kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije. Dio te kampanje je održani skup u prostorijama Privredne komore ZDK, kojem su prisustvovali predstavnici vladinog i nevladinog sektora, tužilaštva, policije, drugih javnih organizacija.

Vlada ZDK je planirala, još u septembru prošle godine, održati tematsku sjednicu Vlade na temu suzbijanja korupcije. Pripremajući se, istakao je Plevljak, uvidjeli smo koliko je to istinski problem. Tada smo odustali, ali nećemo odustati od borbe protiv ovog problema.

– Vlada ZDK će se boriti za obraz Bosne. To stalno ponavljamo u našim susretima sa strancima. Da biste vidjeli koliko je ova država uništena trebate ući u izvršnu vlast. Kada svakodnevno imate priliku listati razne dokumente, zakone, informacije onda vidite koliko je, prilikom njihovog kreiranja, bilo malo odgovornosti prema građanima, prema državi.

Mi želimo da budemo nova slika politike. Nas ne interesuje trenutna situacija kako bismo popravili lični konto i imetak. Mi želimo da se ova država razvija na dobrobit svih građana. To nije baš tako jednostavno. Činjenica je da u ovoj državi nema civilne kontrole i da nas svojim mehanizmima spašava samo Međunarodna zajednica.

Korupcija u BiH je poprimila biblijske razmjere i zato kažem da naše društvo nije bolesno, ono je u metastazi. Borba protiv korupcije je veoma kompleksna i zato korupcija mora proći kroz cijelu širinu društva, od medija, političara, ljekara, sudija, itd.

Kada krenemo u borbu protiv korupcije na nivou Kantona, naša je namjera da nikada ne stanemo, jer ako stanemo, oni su pobjedili. U toj borbi, politika mora jasno i glasno reći da jeste za proces suzbijanja korupcije, poslije toga tužilaštvo, policija, sudstvo, mediji i građani Potrebno je da educiramo naše građanstvo o istinskoj definiciji korupcije i mediji su u svemu tome važni. Protrest’ ćemo kompletnu Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da bi tim ljudima staviti do znanja da su u funkciji građana.

Nema dana da nama ne dolaze potencijalni strani investitori. Znate li koliko smo sklopili poslova, nijedan. Kantonalna vlada im daje sve moguće garancije, izuzev poslovnog rizika, ali ti poslovni ljudi jednostavno odu.

Koliko je stepen korupcije u nevladinom sektoru? Mogu vam reći da nevladin sektor u mnogim slučajevima odrađuje prljave poslove za pojedine moćne ljude u ovoj državi, ali nećemo generalizirati. Dosada smo se borili protiv vjetrenjača, ali želim da vjerujem da u budućnosti neće biti tako, kazao je Plevljak.

Nakon skupa u Privrednoj komori, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize CRMA Eldin Karić i koordinatorica Account-a i direktorica Asocijacije Infohouse Dženana Alađuz sastali su se sa premijerom Fikretom Plevljakom, ministrom Mirkom Trifunovićem i Rasimom Džekom, predstavnikom CCI u sjedištu ZDK.

Dogovorena je zajednička organizacija Konferencije o borbi protiv korupcije, koja bi trebala biti održana uoči obilježavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Konferencija bi trebala biti okidač u bh. javnosti za suzbijanje korupcije. Dogovoreno je da zvaničnici, moralnih kvaliteta, dijele građanima letke kojima će ih poticati na borbu protiv korupcije.