Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra Babić: Visočki brandovi na turskim policama

altSDA kandidatkinja za načelnicu Visokog  Amra Babić razgovarala je danas sa novinarom ZAMAN-a,najtiražnijeg dnevnog lista u Turskoj. Kako je za Visoko.co.ba izjavila Amra Babić, najviše pitanja odnosilo se na mogućnosti ulaganja turskih investitora u Visoko koje je sa svojim djelatnostima interesantno za turske ulagače.

„Naglasila sam u razgovoru kako mi imamo izuzetno povoljan položaj sa spletom svih značajnih putnih pravaca u BiH, a ne smije se zanemariti i blizina naše zemlje članicama Europske unije. Mi imamo i osnovnu infrastrukturu kao što je Slobodna  zona i carinski terminal, a lokalna zajednica bi se uključila kroz partnerski odnos da olakša administrativne poslove turskim ulagačima”.

Novinar ZAMAN-a se interesirao i za cijenu koštanja radne snage, iznosa poreza na plaće te PDV-a. Činjenica je da je značajan  broj turskih proizvoda koji se mogu naći u ponudi na našim policama, ali je malo proizvoda iz BiH zastupljeno na turskom tržištu.alt

„Turska je ogromno tržište i ja smatram da naši proizvođači hrane  mogu biti konkurentni na njihovom tržištu posebno ako se radi o organski proizvedenoj hrani i visočkim brandovima kao što je visočka sudžuka i pečenica te proizvodi od kože” – istakla je Babićeva naglašavajući da se  konkretniji rezultati  mogu očekivati nakon uzvratne posjete turskih privrednika.

Prema riječima turskih privrednika, oni u BiH prilično „lutaju” jer su naše statistike nepouzdane i da to vodi ka nepouzdanim  informacijama.

„Nama mora biti jasno da investitori u BiH ne dolaze iz ljubavi, već radi ostvarivanja profita. Da bi se to ostvarilo moraju biti ostvareni i neki uvjeti, a  za lokalnu zajednicu je tu osnovno pitanje infrastrukture na koje se mora odgovoriti. Drugo što možemo kao lokalna zjednica ponuditi investitorima su subvencije u zamjenu za radna mjesta. Prioritet je da administrativne poslove radimo u rokovima i od riječi i da budemo konkretniji i precizniji u davanju informacija” – naglasila je Amra Babić podsjećajući da je uloga lokalne zajednice kao posrednika u ovakvim susretima odlična, a li da se treba fokusirati na promociju i „prodaju”.

Za najtiražniji dnevni list ZAMAN govorili su i Senad Bilalović –  KTK, Mugdim Imamović – Vispak, Hasan Prelić – VGT i Mirnesa Šehović – Fondacija Visoki. Bilo je riječi o širenju tržišta i  saradnje, a istaknute su povoljnosti područja Visokog i okoline za ulaganja i u turističke potencijale.

Kako bi se informisali o efikasnijem rješavanju infrastrukturnih problema kao što su kanalizacija i tretiranje otpada, dio delegacije visočkih privrednika i novinari u pratnji kandidatkinje za načelnicu općine Visoko iz reda SDA Amre Babić sutra će posjetiti dvije adrese u Istanbulu.