Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tematski sastanak sa predstavnicima Roma i političkih partija iz Visokog

altUdruženje Roma „Amaro Khan – Naše Sunce”  Visoko organiziralo je danas, 12.09, tematski sastanak u Motelu Piramida Sunca u Visokom. Teme sastanka bile su:

1. Promocija projekta: „Promovisanje zakona o zabrani diskriminacije i važnost izlaska Roma na izbore 2012. godine”

2. Posjedovanje lične dokumentacije – uvjet za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava

3. Razno

Prisutnima se obratio Mujo Fafulić, projket menadžer Projekta „Promovisanje zakona o zabrani diskriminacije i važnost izlaska Roma na izbore 2012. godine” koji je rekao: „Ovaj projekat implementiramo u partnerstvu s Udruženjem Roma Amaro Khan iz Visokog i s Udruženjem Romska pravda iz Donjeg Vakufa. Projekat finansira Soroš Fondacija – Fond Otvoreno društvo. Cilj nam je probuditi svijest kod Romske populacije da smanje apstinenciju, tj.  izlazak na izbore, i da ih pozovemo da izađu na izbore i glasaju za one političke partije koje u svojim platformama i strategijama imaju jasno definisano da će raditi i rješavati probleme pripadnika i Romske populacije.”

Gospodin Fafulić je kao glavne probleme implementiranja Roma naveo neposjedovanje lične dokumentacije, što predstavlja probleme i prilikom apliciranja za posao ali i u slučaju potrebe za  zdravstvenom zaštitom.

Sastanku se odazvao veliki broj predstavnika romske populacije, ali i predstavnici većine političkih partija iz Visokog su sa zadovoljstvom prisustvovali sastanku i upoznali se sa gorućim problemima romske zajednice.