Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministar Mirko Trifunović sa Austrijancima u OŠ “Kulin ban”

Osnovnu školu „Kulin ban” u Visokom, sagrađenu u doba Austro- ugarske, posjetili su predstavnici austrijskog CIMIC-a, pri jedinicama EUFOR-a stacioniranih na Butmiru. Austrijanci poručnik Gunter Seifter i potporučnik Chyrsant Grassberger su razgovarali sa direktorom škole Ramizom Brkićem i ministrom za obrazovanje Mirkom Trifunovićem o finansijskoj podršci u popravci dijela krova školskog objekta. Zahvaljujući privatnim donacijama Austrijanaca obezbijeđeno je 10 000 eura koji će biti utrošeni u građevinske radove na adaptaciji škole.

– Ovo nije prvi put da nam svesrdno pomažu prijatelji iz Austrije i mi smo mnogo zahvalni. U toku rata i postratnom periodu Austrijanci su ulagali u ovaj objekat. Donaciju ćemo utrošiti u izmjenu dijela potkonstrukcije krova, gdje su grede duge po šest metara, oštećenih u vrijeme velikih snježnih padavina, istakao je direktor Brkić.                                                                                   Ministar Trifunović je pozvao predstavnike CIMIC-a da posjete sjedište Zeničko- dobojskog kantona gdje bi im se prezentirali podaci o objektima koje je Austro- ugarska Monarhija ostavila na području dvanaest općina Kantona.

– Narod Austrije je, u proteklih 20 godina, na najbolji mogući način pokazao da je Republika Austrija najbolji prijatelj Bosne i Hercegovine. Vaš dolazak ovdje i pomoć koju pružate u revitalizaciji ovog objekta iz doba Austro- ugarske Monarhije je dokaz tome. Nas povezuje i prošlost, ali i sadašnjost. Mnogi tragovi iz vremena Austro- ugarske su još uvijek prisutni u BiH, kao što su objekti, stare željeznice, pionirski projekti u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture. Još uvijek su u našoj javnoj upravi precizni vaši podaci u katastru, u šumarstvu. Posebno nas impresioniraju vaše aktivnosti kojima pokazuje i dalje interes za objekte, kazao je ministar Trifunović. Obzirom da su novci operativni, istakao je na kraju Brkić, radovi na adaptaciji dijela krova OŠ „Kulin ban” bi trebali uskoro početi, a kako bi sve bilo završeno prije početka jesenjih padavina.