Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bilateralni razgovori turskih i visočkih privrednika

altDelegacija visočkih privrednika u pratnji SDA kandidatkinje za načelnicu općine Visoko Amre Babić i predstavnika lokalnih medija, danas je boravila u posjeti ISHAD-u, Udruženju privrednika Istanbula. Ovo je udruženje osnovano od strane nekoliko privrednika 1993.g s ciljem razvoja globalnog poslovnog svijeta s težištem na privrednom i društvenom razvoju Turske. Dvadesetak članova ovog značajnog udruženja iz oblasti mesne, kožarske i prehrambene industrije razgovaralo je danas sa visočkim privrednicima o mogućnostima zajedničkog poslovanja i širenja tržišta. Također, bili su prisutni i predstavnici nekoliko turističkih agencija zainteresovanih za turističke posjete turskih državljana širem području BiH.alt

Sa SDA kandidatkinjom za načelnicu općine Visoko Amrom Babić i visočkim privrednicima razgovarao je Ishak Karatay, generalni sekretar ISHAD-a, ističući kao su ovo višestruko značajni susreti.

“BiH je naša bratska zemlja i mi moramo iskoristiti naš osjećaj bliskosti kako bismo razvijali poslovnu saradnju i širili naša tržišta. Treba da iskoristimo tu priliku jer vi ste za nas na posebnom mjestu. Mi također želimo da dođemo vama i posjetimo turističke destinacije, ali i da sastanci budu od koristi te da maksimalno iskoristimo našu prisnost prema BiH” – izjavio je za Visoko.co.ba Karatay.

Sa visočkim privrednicima danas je boravio i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i direktor VGT osiguranja Amir Zukić koji je istakao veličinu potencijala turske privrede.

 „Visoko je regija poslovnih i radnih ljudi, a veći dio tih ljudi je danas ovdje. Kroz ovakve bilateralne susrete doći će i do konkretnih poslovnih rezultata. Danas su bili prisutni predstavnici građevinskih firmi i zainteresovanih za KTK, mesnu industriju i proizvodnju hrane. Zanimljiva je ideja jednog od turskih privrednika koji traži područje za izgradnju postrojenja za preradu kostiju koje jeste velika investicija ali nije nemoguća s obzirom na našu tradiciju „ – izjavio je za Visoko.co.ba Zukić.alt

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH je tokom 2011.g. izvezla u Tursku robu u vrijednosti od 82.961.809 €, gdje su dominantni bili proizvodi od željeza i čelika, papir i karton, proizvodi metala, autodijelovi i proizvodi namjenske industrije. Vrijednost uvoza iz Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu je u prošloj godini iznosila 208.101.960 €. U uvozu su dominirali: plastika i proizvodi od plastike, kotlovi, strojevi i mehanički uređaji, tekstilni proizvodi, električni strojevi i oprema te prehrambeni proizvodi.alt

altKandidatkinja za načelnicu SDA Visoko Amra Babić upoznala je turske privrednike s osnovnim informacijama o općini Visoko, stanju privrede i osnovnim težištima u budućem razvoju koje trebaju povećati broj zaposlenih i stvoriti bolje uvjete za privredni razvoj općine Visoko. Amra Babić je na kraju obraćanja izrazila nadu da će rezultat poslovnih susreta biti povećanje robne razmjene i unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Tokom drugog dana posjete, delagacija iz Visokog posjetit će sjedišta dva uticajna turska medija – TV i novine Zaman sa milionskom tiražem, a bit će održan i sastanak sa državnim službenicima iz agencije za infrastrukturu. Domaćin visočkoj delegaciji je turski Tuscon – konfederacija industrijalaca i biznismena Turske, a odlazak je organiziran od strane OO SDA Visoko.