Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prva debata TV-Visoko u znaku Vahida Heće

altUz dužno poštovanje ostalim medijima, kako za izbore neefektnog i nekorisnog radija, plakatiranja po štalama te interneta koji ima ciljanu grupu obrazovanijih i mlađih ljudi, televizija je medij putem kojeg se dobija glavna izborna bitka u tom smislu. Osim besplatnih sedam minuta TV-programa i onog plaćenog dijela, najbitniji i najinteresantniji dio predizborne kampanje su svakako TV-debate. Za ove izbore lokalna TV-Visoko ponudila je političkim subjektima četiri TV-debate za kandidate za načelnika i isto toliko debata za kandidate za Općinsko vijeće (s tim da su ove debate podijeljene u dvije grupe zbog broja političkih subjekata koji učestvuju na izborima).

Došlo je i do personalne promjene u uređivačkom smislu, debate TV-Visoko više ne uređuje i vodi Nadja Omerović, ove godine ta uloga je pripala Alenu Jaziću koji se odlično snašao i više arbitražno nadgledao situaciju među svojim gostima koji su još ranije dobili instrukcije i pravila ponašanja, kao i same teme za razgovor za prvu debatu održanu sinoć.

Nakon prve TV-debate za kandidate za načelnika osjećaj je jedinstven, da smo kojim slučajem prespavali zadnjih 15 godina i da ne znamo ko je ko i ko šta priča sve bi imalo svoj smisao. Hipoteku najvećih visočkih gluposti i političkih promašaja snose upravo oni što su im usta puna poštenja, općeg interesa i Visokog uopće.

Analiza i mišljenje javnog mnijenja je kako je prvom TV-debatom dominirao Vahid Hećo, kandidat SBiH. Prema viđenom, Hećo je u potpunosti iskoristio ukazanu mu priliku, pričao je, što argumentovano, što neargumentovano, replicirao i što treba i što ne treba, dijelio lekcije, vizije, savjete, a da mu pri tome niko od protukandidata nije adekvatno i istom agresivnošću replicirao. Iznenađujuće je što se u prvoj debati nije pojavio aktuelni načelnik i trenutno nezavisni kandidat Munib Alibegović!? Razlog ove političke neozbiljnosti je navodno nekakav prijem u Sarajevu. U nedostatku Muniba Alibegovića, trenutne pozicije u vlasti, preostali kandidati i aktuelna opozicija su sva svoja kritička raspoloživa sredstva okrenuli prema Amri Babić, doskorašnjoj stranačkoj kolegici aktuelnog načelnika iz OO SDA Visoko. Amra Babić u trenucima se djelimično uspješno branila od silnih napada. Njena strategija je bila bazirana na gomili statističkih podataka i informacija o aktuelnoj situaciji, što su bile odlične informacije koje je bilo mudrije iskoristiti u neke druge predizborne svrhe i na drugim mjestima. Babićka ima zavidno političko iskustvo, raspolaže pravim informacijama i to sa samog izvora dešavanja jer je godinu dana na mjestu ministrice finansija ZDK bilo sasvim dovoljno da se napravi uvid u sve ono što se zove dobrim i lošim političkim potezima, čak i u vrijeme Hećinog mandata na mjestu premijera ZDK. Najmanje što je u svojoj replici mogla napomenuti gospodinu Heći jesu dvije stvari. Prva: Prema istraživanju CIN-a iz 2009. godine Hećina porodična firma Gas&Metal već godinama ignoriše dvije pravosnažne presude prema kojima, na ime duga i zateznih kamata, treba platiti skoro 68.000 KM većinski državnoj firmi Bosnagraf iz Visokog. Trećom pravosnažnom presudom nalaže se Hećinoj firmi da napusti zemljište firme Eko Panda koje je Gas&Metal nelegalno zaposjeo. Nepoštivanje odluka suda je nezakonito i kažnjivo u BiH. I druga: Kako Financijska policija vodi istragu za zloupotrebu položaja, koja se mjeri milionima KM, u vrijeme dok je bio federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Nije to uradio, iako se od njega očekivalo ni Jasmin Dlakić, kandidat A-SDA koji se također pokušavao držati svog ranije zacrtanog programa i ciljeva svoje borbe za prvog čovjeka izvršne vlasti. Međutim, TV-debate ne služe u te svrhe, na ovoj vrsti medijskog predstavljanja biračima važno je imati gard i ubjedljivost, kakvu je Dlakić imao za govornicom OV Visoko kada je hirurški precizno i najdirektnije prozivao krivce za lošu situaciju u Visokom. Upravo sve to je demonstrirao Vahid Hećo, stari politički vuk koji je prošao sve faze vlasti postratne BiH, a u samoj debati se postavio kao u vrijeme kada je bio komandant jedne od visočkih brigada.

Ali kad smo i to konstatovali, onda malo zbunjuje i indiferentnost Kemala Mušinbegovića, kandidata SBB-a, istinskog borca i diverzanta četiri puta ranjavanog tokom agresije, čovjeka koji je bio u prvim redovima dok se u komandama visočkih brigada sjedilo, jelo, pilo i komandovalo? Očito je da su svi učesnici prve debate koja im puno znači preozbiljno shvatili ono poruku SDP-a o nekakvoj džentlmenskoj kampanji. Tako se u ovoj debati ponašao i Ramiz Brkić koji je izgledao onako nastavnički kao što mu profesija nalaže i strategija SDP-a o takozvanoj džentlmenskoj kampanji. Ako se tako nastavi ponašati vjerovatno neće zabilježiti neki značajniji rezultat u odnosu na svoje prethodnike iz 2004. i 2008. godine. Za pobjedu u utrci za mjesto načelnika treba puno više od biti nekakav džentlmen.

Dženana Dervišbegović, kandidatkinja BNS-a, kvalitetno  je iskoristila svoje minute, međutim za značajnije skretanje pažnje na sebe u preostale tri debate bit će potrebno puno više direktnijeg debatnog kontakta sa svojim protukandidatima.

Ovu TV-debatu obilježio je i jedan tehnički problem sa tonom kada se uopće nije moglo čuti o čemu diskutuje upravo Vahid Hećo. Ovo možda i ne bi bio toliko interesantan detalj da nedavno na press konferenciji OS SBiH Hećo nije optužio RTV Visoko da su gnijezdo OO SDP-a Visoko. Naredna TV-debata kandidata za načelnika je u naredni ponedjeljak, bit će vjerovatno interesantnija od prethodne iz više razloga, prije svega jer će se u njoj pojaviti i Munib Alibegović koji zasigurno neće dozvoliti da nekadašnji premijer i ministar energetike “drži bank” svima prisutnima i onima koji ih gledaju, ali će također biti i interesantno vidjeti suočavanje različite sile argumenata na relaciji  Alibegović-Babić. Uz sve to, ostali kandidati će vjerovatno biti opušteniji i bez treme, svjesni ustupljenog džabnog medijskog prostora, propusta iz prvog predstavljanja i načina kako ga najbolje iskoristiti. Možda je jedina manjkavost debata koje nam nudi TV-Visoko to što ih nema u repriznom programu ili negdje na nekom od web sajtova, kako bi se kvalitetnije moglo proanalizirati šta nam to pričaju i obećavaju oni koji imaju želju naredne četiri godine biti na mjestu načelnika Općine Visoko. Ne bi to bilo loše i zbog njih samih, da se malo vide i pogledaju, odnosno poslušaju to o čemu pričaju.