Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Delegacija ZDK na Svjetskom susretu za mir u Sarajevu

altXXVI Svjetski susret za mir pod motom „Naša je budućnost živjeti zajedno- Religije i kulture u dijalogu”, otvoren je u nedjelju u poslijepodnevnim satima u sarajevskoj Skenderiji u organizaciji Zajednice Sant’ Egidio, Islamske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, Vrhbosanske- sarajevske nadbiskupije i Jevrejske zajednice BiH.

Na Susretu za mir su govorili i poruke mira uputili: Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH; reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, poglavar Islamske zajednice BiH; nadbiskup vrhbosanki kardinal Vinko Puljić; Irinej, partijarh Srpske pravoslavne crkve; Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, zatim Andrea Riccardi, ministar Međunarodne saradnje i integracija Italije i osnivač zajednice Sant’ Egidio; Mario Monti, predsjednik Vijeća ministar Italije; Herman Van Rompuy, predsjednik VE; Jeannot Ahoussou Kouadio, premijer Republike Obale Slonovače. Svečanost otvorenja Svjetskog susreta za mir u Sarajevu, koji će trajati do 11. septembra, završenja je obraćanjima Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske i Filipa Vujanovića, predsjednika Republike Crne Gore.

Na skupu je pročitana poruka svetosti papre Benedikta XVI, a reis Cerić je uručio repliku sarajevske Hagade Oded Wieneru, glavnom rabinu Izraela. Cilj trodnevnih međureligijskih susreta je doprinos izgradnji atmosfere povjerenja i poštovanja u cijelom regionu. Organizatori smatraju da bi ovo trebao biti najveći događaj religijskog i političkog dijaloga od proteklog rata u Bosni i Hercegovini, na kojem se očekuje učešće stotinjak vjerskih poglavara, te zvaničnika iz političkog i kulturnog života iz više od 60 država.

U ime Zeničko-dobojskog kantona Susretu za mir prisustvovali su premijer Fikret Plevljak, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović i Kenan Hodžić, član Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

Premijer Plevljak susreo se sa vjerskim čelnicima Bosne i Hercegovine. U posebnom razgovoru zadržao se s vladikom Grigorijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim, kojem je uputio poziv da posjeti Zenicu. Vladika Grigorije je izrazio posebno zadovoljstvo prihvatajući poziv i podsjetivši premijera Plevljaka da je rodom sa područja Zeničko-dobojskog kantona, tačnije iz Vareša.