Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Akcija “Let's do it” i u Visokom

altNa platou KSC „Mladost” Visoko, jutros u 10:00h okupili su se entuzijazisti iz našeg grada okupljeni oko jedne jedinstvene ideje da očiste grad i njegovu okolinu, te tako doprinesu ekološkoj slici samog grada Visokog, te i naše države, jer se ova akcija održava na državnom nivou po uzoru na velike europske zemlje pod nazivom „ Let's do it – očistimo Zemlju za jedan dan”. Koordinator ove akcije na području naše općine bilo je Udruženje „Eko-viking” Visoko, na čelu sa Rafaelom Elom Obučić. Na jutrošnjem okupljanju u ostvarenju ove akcije pridružila su se i mnoga druga udruženja: Udruženje „Damar omladine”, Udruženje Roma „Amaro Kham – Naše sunce” Visoko, rukometaši visočke Bosne, te učenici osnovnih i srednjih škola sa područja grada Visoko.
Na otvaranju akciju prisutnima se obratila koordinatorica ove akcije Rafaela Ela Obučić koja je svima poželjela sreću u radu, te ih još jednom uputila na pravila za prikupljanje smeća koje su, u suradnji sa relevantnim nadležnim službama, odredile učesnicima koje vrste materijala smiju prikupljati. Zatim su prisutni podijeljeni u grupe koje će čistiti na sljedećim lokacijama:

– Lokalitet Ravne
– Sejina Luka

– Naselje Prijeko i lokalitet Sicilija

– Lokalitet Željezničke stanice.

– Plato KSC „Mladost”.

Također učenicima osnovnih škola su, zbog zabrinutosti za sigurnost pri čišćenju, dodijeljene gradske površine kao što su parkovi, dvorišta osnovnih škola i slično.

Učesnici su zatim dobili opremu za čišćenje i uputili se ka zadanim lokacijama. Važno je napomenuti da su koordinatori pozvali i sve građane koji nisu bili prisutni na ovom skupu, da se odazovu ovoj akciji i da se priključe drugima na gore navedenim lokacijama.
Druge lokacije, koje se nalaze van grada, na kojima se čisti su:

– MZ BUCI

Lokalitet: DEPONIJA ZBILJE- PLJEŠEVICA (PRLJUGA);

Lokalitet: ZBILJE: PUT VISOVAC – POKOSCI;

Lokalitet: KUPALIŠTE MLINOVI I ADA;

– MZ VRATNICA

Lokalitet: AUTOBUSKA STANICA – STADION DOLOVI

– MZ TOPUZOVO POLJE

Lokalitet: STADION I OKO STADIONA RASTOKE;

– MZ ARNAUTOVIĆI

Lokalitet: MULIĆI – ARNAUTOVIĆI – BOSNIĆI

– MZ MOŠTRE

Lokalitet: PUT PREMA GOLOM BRDU; PUT I POTOK LjEŠEVICA PREMA MONJARAMA

– MZ ZIMČA

Lokalitet: OD DOMA DO MIRABELA

– MZ DOBRINJE

Lokalitet: DEPONIJA UPOVAC

– MZ GRAČANICA

Lokalitet: LIVADE UZ RIJEKU I CESTU

– MZ PODVINCI

Lokalitet: KORITO RIJEKE GORUŠICE