Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lokalni izbori nas koštaju 4,3 miliona KM plus rad članova biračkih odbora koje plaćaju Općine

altSedmog oktobra u BiH biće održani lokalni izbori – osim borbe za naklonost birača na opštinskom i gradskom nivou, kao i činjenice da su oni uvijek uvod u opšte izbore, ovi lokalni izbori pobuđuju pažnju i zbog dešavanja koja su im prethodila u Srebrenici. Za ove lokalne izbore ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata. Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat, 550 kandidata za načelnike, odnosno gradonačelnike  za vijećnike 29.652 i 149 kandidata za garantovana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima biće birani članovi 58 skupština opština u Republici Srpskoj i 78 opštinskih skupština u Federaciji BiH.  Centralna izborna komisija BiH je 30. avgusta, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdila i zaključila Centralni birački spisak sa stanjem na dan 23. augusta 2012. godine. Ukupno je upisano 3.144.296 birača, i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.59. Tu su i lica koja imaju status raseljene osobe, ona koja glasaju u odsustvu – 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u opštini prebivališta iz 1991. godine, a takvih je 10.682 birača. 

U CIK-u još nisu u stanju da preciziraju koliko će koštati izbori. Za sada su za aktivnosti koje provodi CIK u budžetu institucija osigurana sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM. To su sredstva namijenjena za plaćanje štampanja, pakovanja i distribucije glasačkih listića i izbornog materijala, a tu su i sredstva namijenjena za rad Glavnog centra za brojanje, za informativnu kampanju itd.

Opštine iz svojih budžeta izdvajaju sredstva za naknade za rad članova biračkih odbora i, vjerovatno, će imati još nekih troškova za opremanje biračkih mjesta. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića dobila je Firma „Atlantik“ iz Banjaluke. Ona to radi sa grupom “Firmi”.

 

Zvanično, izborna kampanja počinje danas, i u skladu s tim postoje pravila ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, sadržana u Izbornom zakonu BiH.