Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Semir Osmanagić organizovao večeru u povodu konferencije “Skrivena historija”

altU Visokom će 8. septembra 2012. biti održana međunarodna konferencija “Skrivena historija” uz učešće istraživača i predavača iz šest zemalja: Austrije, Italije, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Tim povodom za pristigle goste i trenutnu grupu volontera dr. Semir Osmanagić je upriličio zajedničku večer u Motelu “Piramida Sunca”. Pored već poznatih informacija koje smo objavili, a vezano za ovu konferenciju, svjedoci smo da se cijelo ljeto u Visokom na raznim mjestima mogu ćuti gotovo svi svjetski jezici. Zanimalo nas je, i to smo pitali gospodina Osmanagića, koliko je do sada volontera od kada traje akcija “MRAV” boravilo u Visokom i iz koliko zemalja.

alt– Akcija MRAV je startovala 2010. godine sa 400 volontera, naredne godine bilo ih je nešto više od 500, a ove godine smo na njihovo insistiranje produžili termin volontiranja pa će tako volonteri biti u Visokom sve do oktobra i ove godine, završno sa zadnjom smjenom, bit će ih oko 700 koji su boravili u Visokom. Prema našoj statistici, ovim posjetama u Visokom su boravili volonteri iz 50 različitih zemalja svijeta. Dakle pričam samo o volonterima, a broj turista koji svakodnevno dolaze iz svih zemalja svijeta teško je odrediti – istakao je Semir Osmanagić.

altU subotu u 10.30 sati je zvanično otvaranje konferencije te uručivanje certifikata volonterima sedme smjene. Nakon toga slijede predavanja na engleskom jeziku do 20.00 sati (www.piramidasunca.ba). Uoči konferencije, 6. i 7. septembra, gosti, turisti i predavači će obići arheološke lokacije na kojima radi Fondacija: Bosanska piramida Sunca, podzemni labirint Ravne, Bosansku piramidu Mjeseca, tumulus u Vratnici, a arheolozi će prezentirati otkrića neolitske keramike s piramide Sunca, Mjeseca i Hrama Majke Zemlje. Nakon konferencije učesnici će u nedjelju, 9. septembra,  posjetiti “Arheološki park: Bosanske kamene kugle” u Zavidovićima.altalt