Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dabogda ti majka umrla od raka ako ne glasaš za nas demokratskih promjena

altNadrealisti su imali odličan skeč vezan za prve demokratske izbore na prostoru tadašnje Jugoslavije. Vjerovatno nisu ni slutili koliko će njihova zajebancija ustvari biti realnost dvadesetak godina kasnije. Jedna od stranaka koja se tada kandidovala na izborima imala je naziv kao naslov ovog teksta koji nam na najbolji način opisuje bolesnu želju i ambicije da se dođe do vlasti.

Ovo će biti posljednje subjektiviranje činjenica i osvrt na ono što slijedi u narednih mjesec dana, a što se zove predizbornom kampanjom. Vrlo brzo će vam sve to dosaditi, još brže će vas početi nervirati raznorazni plakati i face otprilike istih ljudi koji će se pojavljivati u različitim medijima i koji će kao na pokvarenom i izgrebanom CD-u ponavljati jedno te isto. Ali ne treba odmah krenuti pesimistično, imamo veliki izbor, možemo birati između 279 kandidata za naredni saziv Općinskog vijeća Visoko u kojem će sjediti 25 onih kojima mi damo povjerenje. Nakon osam godina Muniba Alibegovića resetujemo sistem i sve ponovo kreće sa nule, osim Muniba Alibegovića koji se bori za treći mandat, tu će biti još šest kandidata za načelnika: Ramiz Brkić (SDP), Vahid Hećo (SBiH), Amra Babić (SDA), Jasmin Dlakić (A-SDA), Kemal Mušinbegović (SBB), Dženana Dervišbegović (BNS).

U analizi ponuđenih kandidata možemo vidjeti da kao mogućnost izbora imamo bivšeg uposlenika u Općoj upravi Općine Visoko Muniba Alibegovića koji zadnjih osam godina sa više ili manje uspjeha jeste načelnik, čovjek koji je prošlog ljeta javno rekao da se nema namjeru više kandidovati za načelnika zato što bi to bilo apsurdno jer smatra da je osam godina dovoljan period da na toj pozciji napraviš što se može napraviti i da nakon toga treba otići sa te funkcije i ostatak “problema” prepustiti nekome drugom. Međutim, nakon što je isključen iz OO SDA Visoko naglo je promijenio svoju odluku i odlučio ući u borbu za treći mandat kao nezavisni kandidat.

Kao jedna od sedam opcija nudi nam se i jedan prosvjetni radnik, aktuelni direktor Osnovne škole “Kulin ban”, kojeg SDP nudi nakon dva rezultatski potpuna promašaja sa prethodnih izbora kada su Erduan Spaho i Nurija Rašidović igrali male i epizodne uloge 2004. i 2008. godine. Možda je šansa Ramiza Brkića na ovim izborima upravo razvodnjavanje glasova koje se predviđa između Muniba Alibegovića, Amre Babić, Kemala Mušinbegovića i Jasmina Dlakića, dok SDP bi trebao imati stabilno biračko tijelo što bi prema računicama “crvenih” moglo biti oko 3.500 glasova a što bi bilo dovoljno za pobjedu.

Vahid Hećo je zasjeo u posljednji voz svoje ozbiljnije političke karijere. Iako je na početku godine izjavio da je umoran i da je vrijeme da neko drugi preuzme stranku, promijenio je stav i obnovio mandat predsjednika OS SBiH i kandidovao sebe za načelnika. Hrabar potez kojim će na najpošteniji način vidjeti koliko vrijedi i kakav stav Visoko ima o njemu i kao političaru i kao čovjeku. Čovjeku koji je osjetio slast vlasti u onim najljepšim oblicima i kao premijer ZDK i kao ministar energetike u Federaciji. Posjeduje veliko političko iskustvo koje može, a i ne mora, imati presudan značaj ako znamo da je Munib Alibegović prvi mandat osvojio kao potpuni anonimus i autsajder.

Amra Babić u izbornu trku za načelnicu ulazi direktno sa mjesta ministrice za finansije. Ukoliko pobijedi bit će prva žena na čelu Visokog, iako koliko se sjećam od ranije, i nije bilo žena kao kandidata za načelnika. Babićka ima također zavidno političko iskustvo u zakonodavnoj vlasti u Visokom jer je bila vijećnica. Ima i iskustvo u izvršnoj vlasti, ali kantonalnoj, koje je trajalo nešto više od godinu dana do formiranja nove parlamentarne većine u ZDK kada je smijenjena. Za tačno mjesec dana saznat ćemo da li su joj ove reference dovoljne za pobjedu i da li je marama u političkom Visokom prednost ili mana. Stranka iz koje dolazi do sada je uvijek, osim u jednom mandatu (2000-2004), imala svog načelnika; vidjet ćemo da li će se tradicija nastaviti.

Jasmin Dlakić je u posljednjim mjesecima saziva sadašnjeg OV Visoko, kada je CIK kaznio Admina Mostića na čije je mjesto došao Dlakić, bio pravo političko osvježenje. Pobrao je određene simpatije, bio je interesantan sagovornik medijima. Iskoristio je svoju političku priliku i napravio prepoznatljivu političku facu od sebe za razliku od prije četiri godine kada je kao kandidat za Općinsko vijeće A-SDA prvo glasačima morao pojašnjavati ko je, a tek onda šta želi. Danas je formirana politička ličnost sa stavom, najpoznatije ime A-SDA i kandidat koji svakako neće igrati epizodnu ulogu na ovim izborima. Bit će posebno interesantno pratiti njegovo ponašanje u direktnim i javnim debatama koje mu je zasigurno i najjače oružje. Koliko će mu sve to pomoći u utrci za prvog čovjeka Općine – vidjet ćemo.

Za razliku od prethodnika, Kemal Mušinbegović iz SBB-a nema ranije političko iskustvo. Ušao je u kombinaciju za kandidata za načelnika onda kada je Džemil Ugarak postao ministar za privredu ZDK. Kemal Mušinbegović ima zavidno ratno iskustvo i zasluge, “čovjek iz naroda”, što možete vidjeti najednostavnije ukoliko mu postanete prijatelj na Facebooku. Njegovo najjače oružje u predizbornoj kamapnji moglo bi biti upravo ta neposrednost u kontaktu s narodom. Dolazi sa moštranskog kraja, teritorije na kojoj gravitira najveći broj glasača. Slabost bi mu mogla biti političko neiskustvo u javnim debatama i nastupima u medijima gdje njegovi protukandidati imaju zavidno iskustvo.

Druga žena sa liste od sedam kandidata za načelnika je Dženana Dervišbegović iz BNS-a. Objektivno autsajder u odnosu na svoje protukandidate i neko ko bi samo čudom mogao odnijeti pobjedu. Međutim, njena pojava kao kandidata i javni nastupi u kojima će dobiti i besplatan medijski prostor može u cjelosti pomoći stranci iz koje dolazi da eventualno pređe izborni prag i ostvari neki mandat u narednom sazivu Općinskog vijeća Visoko.

To bi bila neka analiza o pitanju kandidata za načelnika. Kada je u pitanju situacija sa strankama i pretendentima za naredni saziv Općinskog vijeća Visoko, situacija je malo drugačija, prije svega što se svaki od kandidata za načelnika bori sa samo šest protukandidata, dok se kandidati za OV utrkuju sa 278 protukandidata iz svih 16 političkih subjekata uključujući i svoje političke istomišljenike sa liste vlastite stranke.

OO SDA Visoko je u proteklom periodu izvršio potpunu unutarstranačku reformu zahvaljujući liku i djelu Halima Zukića koji je ojačao pozicije visočke SDA u Centrali u Sarajevu, uozbiljio odnos sa KO SDA ZDK gdje je uspio od uloge sluge visočku SDA postaviti u ulogu ozbiljnog političkog i korektivnog faktora, te je uspio skinuti kompleks Tešnja, Kaknja i Zenice u odnosu na SDA Visoko. Izvršio je demokratski, transparentan i po Statutu odobren reizbor svih organa stranke od Mjesnih odbora do mjesta predsjdnika, podmladio je i obnovio kadar i potpuno se smjelo sa tim novim snagama upustio u izbornu utrku favorizirajući upravo te nove političke face na SDA listi za izbore. Naravno cjelokupan proces reforme nije se svidio baš svim članovima stranke, pa su usljed nezadovoljstva neki i isključeni, kao npr. Nijaz Šahinović, nosilac liste prije 4 godine, i aktuelni načelnik Munib Alibegović. Pitanje je koliko će i da li će uopće birači prepoznati namjere Halima Zukića i koliko će mu to pomoći u namjeri da skine hipoteku neuspjeha SDA u proteklih nekoliko godina. Jedno je izvjesno, preuzeo je veliki rizik, postao je predsjednik stranke u najnezahvalnijem trenutku, SDA u Visokom nikada nije imala ispod 10 vijećničkih mjesta, izlazne ankete pokazuju da će SDA ponovo pobijediti na izborima, ali ne tako ubjedljivo kao prethodnih godina. Neka nazvanična nadanja OO SDA su mjesto načelnika i 13 vijećika, što je ipak možda malo preambiciozno. Prije četiri godine SDA je dobila 6.971 glas ili 41,81%. S tim rezultatom su bili ukupni pobjednici, što im je omogućilo 11 vijećničkih mandata.

OS SBiH je nakon debakla na prethodnim Općim izborima ipak uspio kako-tako konsolidovati svoje redove. Po Statutu ili suprotno tome, Vahid Hećo je preuzeo stranku u svakom smislu riječi. Postao je novi stari predsjednik, kandidovao sebe za načelnika, udaljio neistomišljenike, dok su neki, i to oni važni, udaljili njega od sebe. A ti važni su aktuelni vijećnici ove stranke koji su istu napustili, a kojima je prije četiri godine narod dao mandate. Pitanje je sada koliko se SBiH uspjela dozvati nakon svega. Prije četiri godine su imali ukupnih 2.772 glasa ili 16,63%, tim rezultatom su ostvarili pet vijećničkih mandata. Nada zadnja umire, ali teško da mogu ponoviti taj rezultat.

OO SDP-a Visoko prije četiri godine je ostvario 4 vijećnička mandata uz 2.317 glasova, odnosno 13,9%. Izlazne ankete prije početka izborne kampanje ukazivale su da bi SDP mogao na ovim izborima u Visokom ići preko 20%, s tim da negativan imidž Zlatka Lagumdžije u posljednje vrijeme i istupanje Željka Komšića iz stranke znatno su umanjili taj procenat. Ali uz nosioca liste kakav je Muhamed Husić i mlade političke snage poput Dejana Šćepanovića SDP se opravdano može nadati poboljšanju političkog uticaja u Visokom. Njihova neka nezvanična nadanja su mjesto načelnika i sedam vijećnika. Međutim kada bi se svima ostvarile želje Visoko bi imalo 7 načelnika i 279 vijećnika.

OO BPS-a Visoko je bio najveće i najpozitivnije iznenađenje prošlih izbora, nisu bili dijelom bilo kakvih postizbornih kombinacija za sastav zakonodavne vlasti i kao takvi su osvojili tri vijećnička mandata, malo im je falilo da ostvare još jedan. Čak je i njihov kandidat za načelnika ostvario zavidan rezultat sa 1.582 osvojena glasa. Kao stranka su dobili ukupnih 1.623 glasa ili 9,73%. Kroz protekle 4 godine imali su sjajnog Halima Derviševića koji je dovodio do ludila predsjedavajućeg OV Visoko i sve svoje “kolege” iz drugih stranaka – bio je oštar, jasan, precizan. Istina zadnjih pola godine ova stranka pokazuje jedno drugo lice i neku vrstu podaničkog u sebi spram aktuelnog načelnika Općine, a samo oni znaju iz kojih razloga. Čak se nezvanično spominje i da će kao stranka koja nema svog kandidata javno podržati Muniba Alibegovića u namjeri da ostvari treći mandat. Preoptimistično je očekivati da ova stranka može ponoviti raniji uspjeh.

OO A-SDA u ove izbore ulazi sa velikim očekivanjima. Veoma ambiciozno su ušli u cijelu priču još prije godinu dana, obilazili su privrednike, animirali novo članstvo, u jednom tzrenutku izbacili podatak u javnost da imaju 6.000 novih članova i simpatizera, hvalili se ulaskom u stranku Refika Kurgaša. Sa 6.000 glasova, koliko navodno imaju novih simpatizera i sigurnih glasača, bili bi sigurni pobjednici ovih izbora. Sve to malo nerealno izgleda kada se zna da su prije četiri godine osvojili svega 843 glasa ili 5,06 % što je bilo dovoljno tek za jednog vijećnika. Ubrzo zatim je pukla ljubav sa Refikom Kurgašem koji navodno poziva svoje simpatizere da sad glasaju za Muniba Alibegovića kojeg je na najdirektnije načine više puta ranije medijski izvrijeđao. Politika je to i sve je tu moguće. Najpoznatija politička faca ove stranke je svakako Jasmin Dlakić, njegovi javni nastupi će vjerovatno uticati na broj glasača ove stranke, nosilac liste je sa Bučkog, tradicionalno SDP rejona. Bit će interesantno vidjeti šta će ova stranka napraviti u konačnici.

NSRZB je jedina preostala stranka od njih šest koliko ih sada participira u OV Visoko. Ukoliko ponovi uspjeh sa prošlih Općih izbora, Lijanovići se imaju čemu nadati. Ukoliko opet ponude po 100 KM za glas njima možda nešto i naprave. U svakoj drugoj varijanti moraju biti sretni ako budu u blizu onih 473 glasa od prije četiri godine kada su na jedvite jade i prešli izborni prag. Saketov slogan “Glasajte za mene sjest ćemo” je odličan, ali ipak u 2012. godini mislim da je svijest birača malo evoluirala.

Od deset preostalih stranaka zasigurno je najozbiljniji kandidat za uzimanje ozbiljnog broja glasova OO SBB BiH Visoko. Pravo da se nadaju daju im rezultati sa Općih izbora kada su dobili 3.578 glasova i kada je njihov predsjednik Fahrudin Radončić u Visokom u utrci za bošnjačkog člana predsjedništva dobio 3.877 glasova. Njihova najveća prednost na ovim izborima je upravo to što se pojavljuju prvi put i nemaju nikakvu hipoteku na svojim leđima. Psihološki posmatrano narod voli sve što je novo pa i kad nije najbolje rješenje. Izgubili su puno povlaćenjem Džemila Ugarka iz lokalne priče, nadaju se procentu onih glasova koje će realno izgubiti neke od stranaka koje su trenutno u vlasti. Očekuju pobjedu načelnika i devet vijećnika, što je također preambiciozno kao i u slučaju SDA.

Od ostatka priče i devet političkih subjekata u najozbiljnija razmatranja ulaze Liberali i Nezavisna lista za Visoko koja je vezana za kandidaturu Muniba Alibegovića. Uz dužno poštovanje prema svima ostalima u ovoj maloj bari gdje ima puno krokodila, ipak će se morati zadovoljiti onim geslom “Važno je učestvovati”.

Slijedi nam mjesec sajma sujete i taštine, slijedi nam teatar apsurda. U susret nam dolazi neprirodna i ljigava lažna susretljivost onih koji žele vlast. Stvari su u politici jednostavne. Sve je interes, ne postoji tu neki patriotizam, bošnjaštvo, srpstvo, hrvatstvo. Sve je interes i samo interes i tako sve to treba posmatrati. Tako trebate i glasati, trebate glasati iz interesa, jer niko od 279 kandidata za OV Visoko niti ovih 7 kandidata za načelnika nisu u političkoj utakmici zato što vole Vas, mene, Visoko… Oni su tu iz interesa. A kad je tako, onda im za interes dajte i svoj glas.

Deplasirano je objašnjavati da trebate glasati. Šta je 15 minuta u redu za glasanje uz ličnu kartu nasuprot narednih minuta, sati, sedmica, mjeseci i godina do 2016.

Ovaj tekst ću završiti omiljenim citatom Meše Selimovića prigodnim za ove situacije, a vi vidite šta ćete i kako ćete:

“Ulizice – to su za mene najgori ljudi na svijetu, najštetniji, najpokvareniji. Oni podržavaju svaku vlast, oni i jesu vlast, oni siju strah bez milosti, bez ikakvog obzira, hladni kao led, oštri kao nož, kao psi vjerni svakoj državi, kao kurve nevjerni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi. Dok njih bude nema sreće na svijetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrijednost.”

http://www.youtube.com/watch?v=RR6y0EjZ3gg