Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ukrašava voće na ruskim trpezama

altDa su ponekad ljudske sudbine jako čudne i ljudski putevi odvedu tamo gdje se čovjek ni u snu ne bi nadao da će otići, svjedoči priča mladog Visočanina Edina Smajlovića. Posao kuhara vremenom je usavršio i shvatio da servirana hrana uz dobar ukus mora biti i lijepo ukrašena i poslužena, pa se tako javila ideja o usavršavanju pravca koji se zove „Serving Fruits” ili serviranje (ukrašavanje) voća. –Ideja o ovom zanimanju, odnosno ukrašavanju voća došla je putem interneta, gdje sam često pratio trendove serviranja i ukrašavanja u luksuznim hotelima i restoranima. Pošto se i sam bavim i crtanjem na početku mi nije bilo teško naučiti neke osnove ukrašavanja i dekorisanja voća, a kasnije su ideje počele dolaziti same od sebe. – kaže Smajlović.

Nakon nekoliko urađenih svadbi u Visokom, gdje su na stolovima neizostavan detalj bili i voćni aranžmani ovog kuhara, počele su stizati i narudžbe iz drugih krajeva BiH, a interes su pokazali i mediji, pa se priča o Edinu vrlo brzo proširila. –Čini mi se da nije bilo neke veće svadbe na koju me nisu zvali i na kojoj nisu željeli voćne dekoracije kojih je vremenom postalo sve više. Međutim u maloj sredini teško je postići neki veći uspjeh, pa me životni put odveo u daleku Rusiju. Dobio sam poziv od ljudi sa Balkana koji dvadesetak godina žive i rade u Rusiji, tačnije u Tataristanu u gradu Kazanu i odlučio sam se odazvati pozivu i prihvatiti vođenje jednog restorana u tom gradu od 3 miliona stanovnika. Za vrlo kratko vrijeme i ljudi u Rusiji su ostali oduševljeni „voćnim radovima”, pa se često znalo desiti da dođu u restoran i traže tog kuhara koji se bavi ovakvim vrstama dekoracija. Čest sam gost i obdaništa u ovom gradu, gdje se naručuju dekoracije od banane, naranče, jabuke i gdje dekoracije služe kao ukrasi i nešto što je interesantno djeci. – riječi su Edina Smajlovića.

Smajlović je već duže od dvije godine u Rusiji, u tom periodu desio se i brak sa djevojkom iz Kazana, a ljubav koju je ponio iz Bosne i Visokog, ljubav prema ukrašavanju voća, ali i svih ostalih vrsta hrane, ostala je ista, pa se tako danas i Rusi dive čarolijama ovog bosanskog kuhara.