Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nedim Buza košarkaški majstor iz Visokog

altPrethodnih dana u većini javnih medija mogli ste se susresti s imenom ovog mladog košarkaša, porijeklom iz Visokog, koji je pronašao svoj put na zvjezdano nebo bh. košarke, da bi u konačnici postao član A reprezentacije BiH. Nakon blistavih početaka u Košarkaškoj školi “XXL Basket” Visoko mladi Buza odlazi u sarajevski Košarkaški klub “Spars”, gdje nastavlja svoju uspješnu karijeru. Do danas Nedim je odigrao mnoge blistave partije u domaćem prvenstvu, a na internacionalnom polju nastupao je kao član kadetske i juniorske reprezentacije gdje je bilježio odlične rezultate, pa je na prošlogodišnjem kadetskom Europskom prvenstvu u Makedoniji, gdje je BiH osvojila treće mjesto, predvodio našu reprezentaciju i bio uvršten u najbolju petorku kompletnog prvenstva, a ove godine briljirao je na juniorskom Europskom prvenstvu, gdje je naša reprezentacija osvojila 1. mjesto izborivši tako prolazak u A-diviziju, i tu se istakao kao jedan od lidera mlade reprezentacije. Danas, Nedim ima 17 godina, član je A reprezentacije BiH i jedan je od rijetkih koji su pozvani u Moskvu, u kamp “Basketball without borders”, koji organiziraju NBA liga i Nike. Ekskluzivno naš portal vam donosi intervju sa mladim Buzom.

Prije svega, da li možeš našim čitaocima da se predstaviš i da nam kažeš kako je izgledao tvoj put, od samih početaka u Visokom, pa do današnjeg zavidnog statusa na bh. košarkaškoj sceni?

Moje ime je Nedim Buza i rođen sam u Visokom. Svoje prve košarkaške korake napravio sam u Školi košarke “XXL Basket” kod trenera Avde Aždajića, u Visokom, a onda sam, na nagovor starijeg brata Nermina, prešao u KK “Bosna” Sarajevo, gdje sam igrao 2 godine… Zadnju sezonu proveo sam u KK “Spars” Sarajevo, gdje sam pod ugovorom još ovu sezonu.

Doznali smo da si jedan od rijetkih koji su pozvani na košarkaški kamp NBA lige u Moskvi. Da li možeš da nam kažeš nešto više o tome?

Tako je. Kamp je organizovan od strane Nike-a i NBA lige. Pozvano je top 25 igrača iz cijele Europe, koji su ‘95. godište! Tu ćemo provesti par dana gdje će nas trenirati treneri FIBA i NBA lige.

Tvoje odlične partije u kadetskoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu prošle godine nagrađene su mjestom u najboljoj petorci prvenstva. Da li je bilo nekih ponuda za angažman u inozemnim klubovima?

Pa bilo je mnogo ponuda od raznih klubova, ali u dogovoru s roditeljima i klubom odlučio sam da ostanem u Sparsima do 18. godine.

Na nedavno odigranoj utakmici košarkaške A-reprezentacije BiH protiv Gruzije, predstavljen si kao član iste. Kakav je osjećaj biti u društvu s asovima bh. košarke?

Osjećaj je fenomenalan. Neopisiv! Nisam ni sanjao da ću u ovim godinama imati priliku trenirati, a kamoli igrati u A timu, sa jednim Teletovićem, Đedovićem i ostalim.

Ove godine si bio jedan od ponajboljih igrača u redovima naše reprezentacije na juniorskom Europskom prvenstvu. Da li si ikada mislio da ćeš doći do ovog statusa?

Iskreno – jesam. Uvijek sam vjerovao da će uspjeh doći, samo treba dosta odricanja i napornog rada.

Nakon što je tvoja karijera uveliko krenula uzlaznom putanjom, kakvim vidiš nastavak svoje karijere i da li imaš neke planove za budućnost?

Ove sezone ostajem u sadašnjem klubu, kao što sam već rekao, a želja mi je da jednog dana zaigram za neki veliki klub iz Eurolige.

Na kraju, kao nosilac ovakvih priznanja, da li imaš da poručiš nešto našim mladim čitaocima, neki svoj lični moto koji te je doveo do ovog zavidnog nivoa?

Samo rad, rad i rad. Također, treba imati mnogo strpljenja i uspjeh zasigurno neće izostati. Poručio bih još svim mladićima i djevojkama da ne čekaju da uspjeh sam dođe, nego da se oni potrude da priđu uspjehu.

Autor: Enes Hodžić