Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Komunalijada 2012” od 12. do 15. septembra u Neumu

altPredstavnici Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede ZDK upoznali su premijera Fikreta Plevljaka sa završnim pripremama pred održavanje „Komunalijade 2012“ u periodu od 12. do 15. septembra u Neumu.

– Naš sindikat okuplja preko 10.000 članova u deset kantona Federacije BiH. Već deset godina uspješno organiziramo komunalne susrete, s tim da je Kantonalni odbor Zenica nekoliko puta bio kandidiran da bude organizator „Komunalijade“. Nažalost, u Turističkoj zajednici smo dobili informaciju da u Zenici imamo raspoloživo samo 460 ležaja, koje ne možemo dobiti u u istom terminu. To je razlog zašto se „Komunalijada“ u našoj organizaciji održava u Neumu – istakao je Hajrudin Hotić, dopredsjednik granskog sindikata komunalne privrede BiH.

Na „Komunalijadi“ u Neumu očekuje se učešće od 1.200 do 1.500 komunalnih radika, u pet sportskih i sedam radnih disciplina, a gostovat će i kolege iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Mađarske i Turske. Bit će prezentirana dostignuća stručnosti u komunalnoj privredi, a u planu je i održavanje okruglog stola o temi „Stanje i perspektive komunalne privrede u Zeničko-dobojskom kantonu“.

Predstavnici KO Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede ZDK uputili su premijeru Plevljaku poziv da otvori Manifestaciju.

Premijer Plevljak je istakao da očekuje razvijanje saradnje sa predstavnicima komunalne privrede kako bi se što stručnije pristupilo rješavanju problema iz komunalne djelatnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

– U pripremi je primjena nove tehnologije u rekonstrukciji cesta, riječ je o sasvim novoj tehnologiji koja, na licu mjesta, koristi postojeće materijale i pojeftinjuje cijeli proces. Već smo u realizaciji projekata za rješavanje problema infektivnog otpada, a u pripremi smo projekata za rješavanje problema animalnog otpada. To nam je naročito bitno jer veliko količine animalnog otpada imamo u općinama Visoko i Tešanj – istakao je premijer Plevljak.