Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Predstavljeni planovi i aktivnosti Fondacije “Visoki” za naredni period

alt

Danas je u Hotelu „Centar” u Visokom održana press konferencija koju je organizovala Fondacija „Visoki”, a na press konferenciji prisutni mediji su bili informisani o aktivnostima i novostima vezanim za rad ove fondacije, te o aktivnostima u sklopu projekta „Kraljeva brda”. Na press konferenciji prisutnim medijima su se obratili Mirnesa Šehović, sekretar Fondacije, te Mahir Džafić, stručni saradnik za ekonomska pitanja pri Fondaciji. Ono što se u narednom periodu očekuje, a vezano je za Fondaciju „Visoki” prije svega je postavljanje bigboarda na lokalitetu Brod u Arnautovićima, Fondacija će obilježiti i 29. august Dan Općine Visoko, a govorilo se i konkretnim pozitivnim efektima koje će donijeti projekat regionalnog razvoja turizma Kraljeva brda. Iznešeni su i detalji turističke ponude koja potpuno promoviše lokalitete i regiju Kraljeva brda, a koji su rađeni  za turističku agenciju European Travel Ventures.

“Planirano je i obilježavanje 29. augusta Dana općine Visoko. Na ovaj dan 1189.g. potpisana je čuvena povelja Kulina bana o trgovini s Dubrovčanima. Historijski važan dokument odredio je i budućnost ovog područja kroz historiju pa su Visočani nadaleko poznati kao vješti trgovci i proizvođači hrane. To nam je dalo ideju da organiziramo i predstavimo proizvode iz naše regije – regije obuhvaćene projektom Kraljeva brda. Tako će građani Visokog i gosti pozvani na obilježavanje Dana općine moći vidjeti i degustirati domaće proizvode od kojih su neki već brendirani. Meso i mesni proizvodi, sirevi, voće i povrće, proizvodi od žitarica, sokovi i drugi napici te tradicionalni i očuvani zanati koji karakterišu ovo podneblje i čine ga bogatijim i sa brojnim mogućnostima privređivanja i osmišljavanja kvalitetnih turističkih proizvoda. Osnovna zamisao organizacije ovog malog sajma je buđenje svijesti o kupovini i konzumaciji domaćih proizvoda, njihovom brendiranju sa svrhom ekonomske održivosti, razvoja turizma i zapošljavanja. Proizvođači će biti okupljeni u ulici Alaudin 1. u blizini Jalije na parkingu zgrade centrale VGT-a  u srijedu od 16.00 do 20.00 sati. Uporedo sa održavanjem sajma, građanima će u prostoru Hotela Centar biti predstavljen rad Fondacije Visoki i ekonomski efekti turističkog projekta Kraljeva brda koji obuhvata devet općina (Visoko, Kakanj, Vareš, Breza, Olovo, Ilijaš, Kiseljak, Kreševo i Fojnica) i transformacije ove regije u atraktivnu i konkurentnu turističku destinaciju koja će biti poželjna za investiranje i za život, okrenuta budućnosti, znanju, novitetima i novim vrijednostima” – obratila se prisutnima sekretar Fondacije Mirnesa Šehović.

O konkretnim efektima na ekonomsku dobit, kvalitet života, povećanje standarda i razvoj više privrednih grana koji se predviđaju provođenjem projekta regionalnog razvoja turizma Kraljeva brda Fondacije Visoki, govorio je Mahir Džafić, stručni saradnik za ekonomska pitanja pri Fondaciji Visoki. On je u video prezentaciji dao kratki pregled prednosti koje nas očekuju. Ova će prezentacija biti predstavljena i građanima na Dan općine u okviru degustacije i predstavljanja proizvoda iz regije Kraljeva brda u Hotelu Centar u Visokom.

“Želimo Vas informirati da smo započeli s obećanim aktivnostima od 18. jula – tokom prezentacije idejnog projekta regionalnog razvoja turizma Kraljeva brda. Poduzeli smo korake o procesu obilježavanja i isticanja lokaliteta Mili – krunidbenog i grobnog mjesta bosanskih vladara. U skladu sa zakonskom procedurom obratili smo se nadležnoj općinskoj službi i podnijeli zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti  za postavljanje bigborda na lokalitetu Brod – MZ Arnautovići. Odredili smo tačnu lokaciju na kojoj će biti postavljen bigboard na visini od 15 metara i s dvije reklamne plohe veličina 12X6 metara. Ostvarili smo i kontakte sa predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH koji će zajedno s nama raditi na odabiru nakjvalitetnijeg idejnog rješenja i poruke koja će stajati na ovom bigboardu. Bigboard je pozicioniran tako da je vidljiv iz oba pravca autoceste Zenica – Sarajevo. Uloga Fondacije Visoki je zaštita i afirmacija  kulturno-historijskog naslijeđa BiH, a ukazivanje bigboardom na ovaj najznačajniji spomenik bh. historije samo je jedan u nizu projekata koje planiramo raditi u budućnosti” – istakla je Šehović.

18. prošlog mjeseca predstavnici Fondacije potpisali su Memorandum o razumijevanju sa predstavnicima turističke agencije European Travel Ventures kojima se priprema konkretan turistički proizvod koji  je u potpunosti napravljen u regiji Kraljeva brda.

Taj proizvod, između ostalog, sadržava:

– paraglajding sa platoa Visočice

– panoramske letove iznad Visokog

– rafting na rijekama Fojnici i Krivaji

-aktivnosti na Perunu – moto cross

-paintball

-biciklizam na Prokosu

Uz ove planirane aktivnosti promovišu se lokaliteti i putevi regije Kraljeva brda –  idejnog projekta turističkog razvoja općina u okruženju. Ovo je prvi konkretan proizvod napravljen i ponuđen švedskim i europskim mladim turistima željnim adrenalina, uzbuđenja, aktivnosti i upoznavanja novog i drugačijeg. S predstavnicima ove turističke agencije nastavlja se saradnja i kreiranje sadržaja prema njihovim zahtjevima i našim mogućnostima.

Prve turiste možemo očekivati početkom proljeća u okviru ponude sadržaja iz regije Kraljeva brda.

Iz Fondacije su još jednom podsjetili na sajam koji će biti organizovan za Dan općine Visoko i pozvali sve građane Visokog kao i goste našeg grada da se pridruže ovom zanimljivom događaju, na kojem će moći vidjeti i degustirati neke od brendiranih proizvoda s ovog područja, planirano je da sajam počne u 16:00 sati i traje do 20:00 sati, a mjesto održavanja je ulica Braće Zečevića, na parkingu zgrade centrale VGT-a.

{joomplucat:671 limit=16|columns=4}