Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK na otvorenju nove dionice A1 Kakanj- Bilješevo

Ceremoniji otvaranje nove dionice autoceste A1 Kakanj- Bilješevo, pored ambasadora Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića, delegacije Vlade Federacije BiH predvođenje premijerom Nerminom Nikšićem, i drugih zvanica i gostiju, prisustvovala je i Vlada Zeničko- dobojskog kantona.

Nakon izlaganja predstavnika nadležnih institucija o izgradnji nove dionice i resornih ministara federalne i državne Vlade, federalni premijer Nermin Nikšić, Damir Hadžić i predstavnik izvođača radova, direktor „Hering“ Široki Brijeg Ladislav Bevanda svečano su presjekli crvenu vrpcu.

Ceremonijom otvaranja u promet je pušteno dodatnih 10 kilometara autoputa sa dvije trake u oba pravca sa zaustavnim trakama. U narednih nekoliko mjeseci će se promet novom dionicom odvijati besplatno, dok ne bude završena izgradnja 12 kilometara alternativne regionalne ceste.

Po riječima Ensada Karića, direktora „Autoceste FBiH“, urađeno je 450 000 kubnih metara iskopa, 880 000 kubnih metara nasipa od kamenog materijala, 85 000 kubnih metara betona, 6 500 tona armature i asfaltirano 685 000 kvadratnih metara autoceste. Na dionici Kakanj- Bilješevo je dnevno radilo, u prosjeku, 400 do 600 radnika i bila je angažirana 41 kompanija kao podizvođači ili dobavljači materijala.

Sa ceremonijom otvaranja dionice Kakanj- Bilješevo, ozvaničen je i nastavak radova na poddionici Bilješevo- Gorica, odnosno, tunel Vijenac, dužine skoro 3 kilometra. Radove na izgradnji probijanja tunela će raditi konzorcij bh. kompanija, a očekuje se upošljavanje preko 400 radnika u tri smjene.

Radovi na dionici Kakanj- Bilješevo su počeli u maju 2000. godine, ali je oko 85 posto radova urađeno u posljednjih 15 mjeseci. Ukupna vrijednost investicije je oko 100 miliona KM, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicijske banke (EIB).