Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Uzeli smo 250.000KM pozajmice da bi naših 25 od 47 radnika ostvarilo penziju, sada taj novac moramo vratiti”

 • Odlukom Vlade FBiH je privrednom društvu KTK Visoko d.d. Visoko odobrena kratkoročna pozajmica 250.000 KM iz naplaćenih sredstava iz pasivnog podbilansa koja se nalaze na posebnom deviznom računu Agencije za privatizaciju u BiH. Agencija će iznos uplatiti na račun Federalnog zavoda PIO/MIO u svrhu izmirenja obaveza KTK Visoko za uvezivanje radnog staža zaposlenika koji su ispunili uvjete za odlazak u penziju. Direktora KTK Visoko gospodina Senada Bilalovića smo pitali šta podrazumijeva ova Odluka, kako će KTK vratiti ovaj novac i općenito šta ova situacija znači za KTK?

  “U prijevodu, ova odluka je plod nedavnog sastanka u nadležnom  Ministarstvu, kojem su prisustvovali predstavnici penzionera, Nadzornog odbora i Štrajkačkog odbora sa ministrom Trhuljom i predstavnicima Agencije za privatuizaciju. U toku je prodaja jednog našeg objekta u Ljubljani, cijena je 120.000 eura, istina, još se niko nije javio na oglas objavljen 27.07. 2012.godine u dnevnom listu Oslobođenje. Za sada imamo samo jednu zainteresovanu firmu za ovu priču, ali oni traže pregovore i manju cijenu. Dakle Vlada FBiH nam je izašla u susret dok ne realizujemo tu prodaju i još neke prodaje naših objekata u Tuzli i Kladnju, te nekoliko objekata iz pasivnog podbilansa, koje će prodavati APF u Srbiji i na Kosovu. Vlada Federacije uz intervenciju nam  je pozajmila 250.000KM, ali uz obavezu da KTK Visoko vrati ovaj iznos u roku od 60 dana. To će ustvari biti i najkomplikovaniji dio, jer treba realizirati prodaje u ovom vremenu recesije, u ljeto, i za šezdeset dana. Ali prihvatili smo se toga i to treba rješavati.”
  Kako je za naš sajt izjavila Edina Hasečić, predsjednica Nadzornog odbora KTK Visoko, ova će sredstva biti iskorištena za namirivanje nedostajućih sredstava po obavezama za PIO za oko 20 penzionisanih radnika KTK Visoko?
  Znači, ovo je pozajmica, koja se mora vratiti u roku 60 dana da bi cca. 25-28 penzionera KTK od ukupno njih 47 kojima nije uplaćen staž mogli ići u penziju. Moja obaveza kao direktora je da se ova sredstva vrate prema dogovoru. Ali ne sumnjam da će se sada mnogi u ovom predizbornom vremenu početi hvalisati kako su upravo i baš oni zaslužni što će neki radnici konačno i zasluženo otići u penziju. Na tom sastanku koji sam spomenuo i ja sam bio prisutan, išao sam među penzionere koji su štrajkovali 10 dana ispred Vlade FBiH. Trudili smo se maksimalno da makar isplatimo po 150-200KM naknade za protekla 4 mjeseca dok se ne realizuje prodaja u maloj privatizaciji, odnosno krene priča sa Preventom.

  Opet se vraćamo na Prevent, da li su zaista oni jedina izvjesnost za budućnost KTK i preostalih uposlenih?

  Sve zavisi od njihove spremnosti i zainteresovanosti, svi se zanose nekim ogromnim ciframa vezano za tu privatizaciju, sve je to nerealno. I sam Prevent ukoliko ponovo želi da uđe u tu priču ima mnogo predradnji da bi došlo do pregovora uopšte. Sa naše strane treba puno posla da bi dobili saglasnost za objavljivanje privatizacije, trebamo skinuti svakakvih hipoteka. Svi sa distance “znaju” kako bi se sve to trebalo konačno riješiti i svi su pametni, međutim realnost je potpuno drugačija. Realno, Prevent je zadnja ozbiljna šansa za KTK.