Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mirnes Isaković: “Očito da premijer Plevljak misli da može donositi odluke bez sindikata”

altKantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata Zeničko-dobojskog kantona potvrdio je svoju raniju odluku da se uputi zahtjev za smjenu premijera Fikreta Plevljaka, donesenu na sjednici od 14. maja tekuće godine.

Zahtjev je upućen političkim strankama koje čine parlamentarnu većinu u Skupštini ZDK, a rok za njegovo ispunjenje je narednih mjesec dana, izjavio je na današnjoj pres konferenciji Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata ZDK.

– Dugo smo čekali da se otvorni socijalni dijalog i pristupi aneksiranju kolektivnih ugovora, ali je očito da premijer Plevljak misli da može donositi odluke bez sindikata, ukazao je Isaković.

– Spremnost granskih sindikata da se zaustavi proces gomilanja obaveza Kantona zbog neprimjene odredaba kolektivni ugovora premijer Plevljak svojom nesposobnošću i negiranjem socijalnog dijaloga i sindikata kao partnera ignorira i time dodatno finansijski urušava finansijsku stabilnost Kantona, pri čemu to na mjesečnom nivou iznosi 4 miliona, a na godišnjem preko 48 miliona maraka.

Premijeru Plevljaku je izgleda važnije da u svom kabinetu prima direktore i poslodavce koji krše prava radnika, ili direktora kantonalne Službe za zapošljavanje u Kantonu koji ima 50 posto nezaposlenog stanovništva, ukazao je Isaković.

On je dodao, da je, prema podacima sa kojima raspolaže sindikat, u kantonalnoj administraciji uposleno 50 novih ljudi u mandatu aktuelnog premijera ZDK.

U slučaju da u narednih mjeseca dana ne dođe do smjene Plevljaka, sindikat je spreman na radikalne poteze, uključujući proteste ispred sjedišta ZDK.

(RTV Zenica)