Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

KRIZA SREDNJIH GODINA: Upoznajte simptome!

Krize srednjih godina neki ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, jer za nju nema objektivnih dokaza. Svejedno je poznato da ona itekako postoji koliko se god mi tome smijali i zbijali šale na taj račun. Zato ne čekajte četrdesete kako biste saznali što vas čeka, nego o tome pročitajte sada što kriza srednjih godina je i kako ju spriječiti.

Kakvi su simptomi krize srednjih godina?

Obično krizu srednjih godina počne opažati partner onoga kojeg je zadesila kriza. Jednako dolazi muškarcima kao i ženama, ali se smatra da je kod muškaraca izraženija. Ukoliko pri svom partneru u drugoj polovici tridesetih primjetite da je često nervozan bez razloga, loše volje i govori o tome, da je bez vrijednosti to je možda početak krize srednjih godina. Muškarci se počnu ponovo baviti nekim stvarima iz maldosti ili nekim novim stvarima koje su popularne fitnes, neki ekstremni sport, počnu bojati kosu ili krenu s dijetom. Ako primjetite da koristi izraze slične kao i vaš mlađi brat tada je gotovo sigurno da ga čeka kriza.

Gdje se skrivaju razlozi za krizu srednjih godina?

Naravno da životna okolina svakog pojedinca razlikuje, zato su i razlozi za krizu srednjih godina raznoliki. Iako neki općeniti razlog postoji a to je da se pri kraju tridesetih svi počnu u sebi propitivati što su postigli, jesu li mogli bolje te općenito preispitivati svoje ciljeve. Spoznaja kako vrijeme brzo prolazi i da godine neminovno odlaze bez povratno ubacuje u svakog od nas neku jezu. Kod žena se kriza srednjih godina počne događati malo prije a najčešće je razlog prolaznosti mladolikog izgleda i mladosti općenito.

Kako se s njom suočiti i kako ju spriječiti?

Važno je prepoznati rane znakove. Ako se vaš partner na neki način počne osjećati kao što smo gore opisali te mislite i svi znakovi govore da dolazi kriza srednjih godina, imate još prostora za djelovanje.  Važno je da mu pokažete koliko vam znači koliko vam je privlačan, drugim riječim,a da mu ponovo ulijete samopouzdanje da dobije osjećaj vrijednosti i važnosti. Hvalite ga i za njamanji uspijeh. Ljudi koji imaju jako naporan i odgovoran posao većinom su kronično umorni te je to još jedan od faktora da kriza bude jača. Pobrinite se da odete nekamo zajedno na neki opuštajući odmor bez telefona i laptopa. Kada muškarac to sve primjeti na ženi jako je važno dati joj osjećaj da je za vas još uvijek atraktivna i lijepa te koliko vam je seksi. Iznenadite je drugim medenim mjesecom ili nekim lijepim putovanjem.

Do krize srednjih godina uglavnom dolazi zbog straha od starenja i osjećaja da su važne faze života završile. Također prisutno je preispitivanje svojih postupaka iz prošlosti te grešaka koje smo učinili, iz čega dolazi do osjećaja neadekvatnosti. Treba shvatiti da život nije završio s mladosti i da će biti još puno predivnih trenutaka, uspjeha i sreće. Ako i unatoč podršci partnera i svega što bi vam moglo pomoći osjećate depresiju i apatiju možda je vrijeme da se posavjetujete s liječnikom.

(Intimate Medicine)