Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Priključak na regionalni put

altU okviru programa kapitalnih ulaganja u putnu infrastrukturu na području Visokog, Opština Visoko je planirala i realizaciju Projekta izgradnje ulice Podklisa (Crkvena) u MZ Stari Grad, koja bi rasteretila saobraćaj na području ove mjesne zajednice, odnosno obezbijedila još jednu putnu komunikaciju. Ugovor s izvođačem radova potpisan je još krajem prošle godine, a pripreme za izgradnju ove ulice počele su krajem mjeseca juna ove godine. Vremenske prilike su išle na ruku izvođaču radova, pa je tako izgrađena ulica u dužini od 205 metara, širine 3 metra sa prethodno prosječenom trasom, riješenom odvodnjom, osiguranim kosinama potpornim zidom i zaštitnom ogradom, čime je omogućen motorni saobraćaj iz naselja Klisa prema regionalnom putu Visoko-Kiseljak.

“Iako je ovo bio zahtjevan projekat, što zbog klizišta, što zbog nekih drugih stvari, ipak smo ga uspjeli riješiti. Istakao bih da je ovo dio sredstava koja su trebala biti realizovala u 2011. godini i ovo su projekti koji se odnose na gradski dio. Ulica je urađena i dijelom na zahtjev stanovnika mjesne zajednice Stari grad, a ja bih rekao da bi ova ulica mogla imati i veliki uticaj i na turizam, jer ona vodi ka lokalitetu Visočice ili Piramide Sunca, kao i Stari grad Visoki”, istakao je načelnik opštine Munib Alibegović.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 38.059,42 KM, a naknadni radovi iznosili su 4.000 KM koje je Opština Visoko realizovala preko MZ Stari Grad za produženje izgradnje potpornog zida.

Neven Krajišnik