Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Najposjećenija i najstarija omladinska nafila

namaz nocInformacija o tome da će se tradicionalna omladinska nafila za 27. noć ramazana u Gračanici ove godine klanjati na stadionu u Gračanici, koju smo ekskluzivno objavili prije dva dana, izazvala je veliki interes javnost. Stoga smo kontaktirali organizatore, te pripremili opširniju informaciju o ovom događaju koji će bez sumnje i ove godine okupiti veliki broj vjernika i vjernica.

Omladinska nafila za 27 noć ramazana u Gračanici bez ikakve sumnje predstavlja najstariji skup takve vrste na području naše općine. O tome kako je sve počelo prije dvanaest godina, u decembru 2000. godine, pitali smo Dženana Handžića, jednog od inicijatora ove lijepe tadicije.

Ramazan 1420. hidžretske godine proveo sam u Švedskoj. Bio sam imam u gradu Landskruni, a hafiz Abdulkadir Kadrić je bio putujući vaiz i obilazio je džemate širom Švedske. Te je godine ramazan počinjao u 1999., a završavao u 2000. godini. Cijeli je svijet obuzela histerija dočeka novog milenija. Na sve se strane ludovalo već danima prije novogodišnje večeri i spontano se rodila želja da omladini iz džemata ponudim neki sadržaj kojim bih ih okupio u džamiji na novogodišnju noć, koja je padala upravo na 27. noć ramazana. Pozvao sam hafiza Abdulkadira koji se rado odazvao. Dogovorili smo se da te noći klanjamo zajednički dobrovoljni-nafila noćni namaz.Tako je i bilo. Omladina se okupila i nekoliko trenutaka prije nego što je otkucala ponoć zanijetili smo namazVani su grmili vatrometi, a hafiz je stajao ispred nas u mihrabu i učio ajete „Allah je svjetlost nebesa i zemlje…“ Teško je opisati emocije koje su nas sve prožimale u tim trenucima.Narednog ramazana bili smo kod kuće i poželjeli smo da tu nafilu ponovimo. Obratili smo se glavnom imamu Medžlisa IZ Gračanica i naišli na bezrezervnu podršku, te smo  u subotu, 23. decembra 2000. godine u gračaničkoj džamiji klanjali prvu omladinsku nafilu. Ta se tradicija nastavila sve do danas, a svake godine smo bilježili sve veći broj prisutnih.

Tada uspostavljena tradicija je nastavljena, a svake godine bilježen je sve veći broj prisutnih. Sve to omogućeno je podrškom Medžlisa IZ Gračanica i glavnog imama, koji i danas stoji iza ovog projekta:

Ova nafila je izrasla u jednu od najprepoznatljivijih i najmasovnijih ramazanaskih aktivnosti na području našeg medžlisa. Nastala je iz inicijative nekoliko entuzijasta, a  mi smo je prihvatili i podržali. Vremenom je postala tradicija i potreba. Ima li ljepšeg osjećaja nego vidjeti ljude koji teže Božijem zadovoljstvu, pogotovo u toj posebnoj noći. Omladina je naša najveća potreba i obaveza, i naša najveća radost. Sretan sam što smo im u saradnji sa volonterima za 27. noć ramazana u prilici ponuditi jedan tako lijep sadržaj – kazao je za naš portal Midhat-ef. Čakalović.

Zajedničko klanjanje namaza će i ove godine kao i dosada predvoditi hafiz Abdulkadir Kadrić. Govoreći o značaju noći Lejletu-l-kadr koja se prema mišljenju najvećeg broja uleme nalazi upravo u 27. noći ramazana, hafiz Kadrić ističe:

Večeras ćemo klanjati osam rekata nafile namaza, i na svakom rekatu proučiti otprilike po jednu stranicu do dvije iz Kur'ana a.š. Izbor sura i ajeta koji se uče na rekatima također je prilagođen ovoj prilici. Biramo pojedine ajete ili sure poput sure Feth za koje se vežu određeni fadileti izrečeni u hadisima i predajama velikana. Poslije nafile pred sami sehur slijedi zajednički zikr.

U posljednjoj trećini ramazana se u Mekki, u Haremi šerifu džematile klanja nafila Ova praksa prisutna kod Bejtullaha je dovoljan argument za šerijatsku opravdanost naše prakse. Pošto je u ovoj noći dova posebno kabul, mi poslije nafile proučimo dovu za stanje Ummeta, a posebno naše zajednice kojoj pripadamo.

Iako je do ove godine nismo posebno javno oglašavali, nafili se uvijek odazove veliki broj vjernika i vjernica, posebno omladine. Iz iskustva znamo da ona ostavlja dubok trag na one koji dođu. Lično poznajem nekoliko ljudi koji su baš nakon te noći otpočeli redovno klanjati i redovno dolaziti u džamiju. To je najbolji dokaz da naš trud nije uzaludan i da se naše iskrene dove primaju.

Domaćini iz FK Gračanica također su zdušno podržali ovu ideju i uključili se u njenu realizaciju. Predsjednik kluba Mirnes Gačan kaže:

Javnosti je poznato da smo u posljednjih godinu dana intenzivno radili na uređenju sportskog terena na području nekadašnjeg popularnog stadiona Lug, danas sportskog centra „Kemal Uzunalić Švabo“. Sretni smo da već sada, i prije završetka svih planiranih radova i zvaničnog otvorenja centra, zajednica od njega ima koristi. Pogotovo smo sretni što će se stadion prvi put zvanično koristiti za jednu tako lijepu svrhu. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini. Pripremit ćemo osvjetljenje, ozvučenje i, u skladu sa mogućnostima, prostirku. Organizirat ćemo i priručni ugostiteljski objekat gdje će se moći dobiti kafa i osvježenje.

Organizatori ovog skupa mole sve koji planiraju doći da po mogućnosti dođu ranije radi ograničenog broja mjesta za parking, te da ponesu sa sobom deku, sedžadu ili hasuru na kojoj mogu klanjati.

Radi omogućavanja džematlijama da prisustvuju programima u svojim matičnim džamijama, namaz će se početi klanjati u pola jedan poslije ponoći.