Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

KTK Visoko i Agrokomerc – U privatizaciji je spas

altVelike državne firme poput KTK Visoko, Agrokomerca i travničkog Borca je najbolje podijeliti u manje cjeline i prodati ih zdravim kompanijama jer onaj ko je napravio zdravu kompaniju od tehnološke cjeline može napraviti novu zdravu firmu i s njom nastaviti da radi, rekao je za Oslobođenje ministar industrije, energije i rudarstva FBiH Erdal Trhulj. “Interes Ministarstva industrije, energije i rudarstva FBiH, a mislim i Vlade FBiH je ne da Vlada zarađuje na tome, nego da se prvenstveno riješi sudbina radnika, otvore nova radna mjesta i da to budu zdrave kompanije koje će izmirivati svoje obaveze prema državi. U zdravim penzionim i zdravstvenim fondovima je interes države”, kaže Trhulj.

Javni tender

Primjerice, Kožarsko-tekstilni kombinat Visoko (KTK) u kojem radi oko 600 radnika je restruktuiranjem podijeljen na pet tehnoloških cjelina. Za prodaju dvije tehnološke cjeline – Goruša i Topuzovo polje su u skladu sa Zakonom o privatizaciji date saglasnosti Agenciji za privatizaciju, pa će biti raspisan javni tender.
“Isključivi cilj je preuzimanje 300 radnika KTK Visoko. Zbog relativno dobrog stanja u tekstilu postoji zainteresovane kompanije. Za Topuzovo polje i Gorušu je zainteresovan Prevent, a ima i drugih kompanija. Time će KTK doći do svježih finansijskih sredstava i riješiti agoniju uposlenika. Smatram da se o tržištu treba brinuti kapital, a ne država. Najveći broj radnika s kojima sam razgovarao u FBiH traži samo da im se stvore uslovi da zarade svoju platu. Mi ljudima moramo stvoriti osnovne uvjete da rade i da to naplate”, kaže Trhulj. Što se Agromerca tiče, Trhulj kaže da su dugovi te kompanije od 150 miliona KM kao kamen oko vrata. Trhulj je prokomentarisao i želju ratnog zločinca Fikreta Abdića da se vrati u ovu firmu:

Radnici, pa država

“Ambicija Fikreta Abdića je da mu neko oprosti dugove, a da mu neko izvana da 50 miliona KM. U toj situaciji ne trebaš biti Fikret Abdić jer to može svako uraditi. Pozadina svega može biti imovina Agrokomerca u inostranstvu i želja da je se neko dokopa. Naša ideja je da pokušamo napraviti proizvodnju za 420 radnika Agrokomerca, ali sa teretom od 150 miliona KM duga, raznim blokadama i isključenjem struje to je stvarno težak posao. Agrokomerc je u vrlo teškoj situaciji, ako ne i u najtežoj. Ipak, borićemo se da imovinu koja je u inostranstvu zadržimo. Iz te imovine prvo treba da se naplate radnici i njihova potraživanja, a onda penziono i zdravstveno jer kroz to se jača država. Mislim da ćemo u Agrokomercu po receptu iz travničkog Borca neke stvari vrlo brzo uraditi”, kaže Trhulj.
S tim u vezi saznajemo da su već spremni predugovori o najmu prostora u Agrokomercu, a konkretna rješenja bi, prema riječima ministra Trhulja, mogla doći za 30-ak dana.

www.oslobodjenje.ba