Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dnevni Avaz :Zabranili slikanje s ljiljanima ispred Muzeja ZAVNOBiH-a

Kolumnista Visoko.co.ba, Marjan Hajnal, tokom obilaska Muzeja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu, nosio je bivšu zastavu RBIH. Upravo ta zastava “sa ljiljanima” je postala predmet spora sa pripadnicima MUP-a RS-a. Citav incident dokumentovan je snimkom, koji je kasnije objavljen na YouTube.

Prenosimo u potpunosti članak Dnevnog Avaza.

Zabranili slikanje s ljiljanima ispred Muzeja ZAVNOBiH-a: Policajac zaprijetio da će srušiti BiH!

Policajac Republike Srpske Dragan Kaurin izazvao je 6. avgusta incident u Mrkonjić-Gradu kada je zaprijetio da će od Marjana Hajnala i Ibrahima Halilovića oduzeti zastavu BiH s ljiljanima tvrdeći da je nelegalna.
Kaurin se s njima upustio u raspravu u kojoj je vidno izgubio živce te zaprijetio da će “srušiti BiH”! Hajnal i Halilović prethodno su se s nekada zvaničnom zastavom RBiH slikali ispred historijske zgrade ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu.

Krenuli pješice
Policajci su to isprva mirno posmatrali, a onda im prišli tvrdeći da su im se žalili stanovnici i zaprijetili da će im oduzeti zastavu, što su Hajnal i Halilović odbili, nakon čega je krenula rasprava. Kompletan incident su Hajnal, inače publicista i državljanin Izraela, i Halilović, slobodni novinar iz Mrkonjić-Grada, snimili kamerom i postavili na internet-stranicu YouTube.

– Kada smo Marjan i ja završili snimanje, u čemu nam je pomogao jedan dječak, ostavili smo zastavu u naš auto koji je bio parkiran prekoputa Muzeja ZAVNOBiH-a. Krenuli smo pješice na mjesto gdje je četiri stotine godina stajala džamija Mustafe-age, koju su barbari srušili 1992. Tada smo se sreli s milicionerima koji su tvrdili da smo mi istakli i koristili nevažeću, zabranjenu zastavu Armije RBiH. Kada smo mu proturječili, taj milicioner počeo je prijetiti hapšenjem ako se usudimo opet razviti zastavu – objasnio je Halilović prilikom postavljanja videosnimka.

Žal za orlovima
Kako se može vidjeti sa snimka, Kaurin je, u pratnji još jednog neidentificiranog kolege, ušao u raspravu s Hajnalom i Halilovićem tvrdeći da se radi o zabranjenoj zastavi. Rekao je da su “skinuti orlovi i četiri S”, pa tako nema mjesta ni za ljiljane.
Odmah jučer reagirali su iz Boračke organizacije Republike Srpske nazivajući slikanje sa zastavom s ljiljanima provokacijom koja se treba ispitati. Pokušali smo jučer dobiti komentar od portparola policije RS na slučaj, ali nismo dobili odgovor na naše pozive i upit.

“Nećete provoditi zakone džamahirije”
Kaurin je Hajnalu i Haliloviću prijetio i privođenjem, a već vidno iznerviran njihovom smirenom reakcijom uzviknuo je: “Nemojte vi meni ovdje provoditi zakone džamahirije!”
– Četiri S i orlovi skinuti su kao obilježja. Nema toga, nema ni “ljiljana”. Trokut žuti i zvjezdice, tako izgleda zastava BiH. I Dodik i Silajdžić da nazovu, ne možete to raditi. To je kao da ja istaknem orlove i četiri S. Dejton za mene važi. Srušite vi Dejton, srušit ćemo mi BiH – kazao je policajac.

(Dnevniavaz.ba)

http://www.youtube.com/watch?v=SjW84INL_sc

Posted in BiH