Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Senad Jašarspahić kod premijera Plevljaka

altTužbe uposlenika preduzeća „Rudstroj“ Kakanj bile su jedna od tema susreta premijera Plevljaka sa direktorom ovog kakanjskog proizvođača opreme za rudarstvo, procesnu industriju i energetiku Senadom Jašarspahićem.

Tužbe po Kolektivnom ugovoru od 200 podnijelo je trinaest uposlenika. Tužbeni zahtjev po jednom uposleniku iznosi 25.000 KM, što predstavlja opravdanu prijetnju da „Rudstroj“, po izvršenju tužbi prestane egzistirati.

– Dugovanja prema radnicima po osnovu neuplaćenih doprinosa po jednom radniku iznose oko 7.000 KM. „Rustroj“ ima potencijala i možemo obezbijediti posao za sve uposlenike, pa u konačnici i rješavanje tih dugovanja. Međutim, tužbe po Kolektivnom ugovoru će nas natjerati da „stavimo ključ u bravu“, kazao je direktor Jašarspahić.

Premijer Plevljak je ponovo istakao problem Kolektivnog ugovora, u onom obliku kakav imamo posljednjih godina i koji u milionskim iznosima opterećava i kantonalni budžet.

– Vlada ZDK će i dalje nastojati da u zakonskim okvirima postavi Kolektivni ugovor u onom obliku u kojem neće „kočiti“ zdravo funkcioniranje, kako Zeničko-dobojskog kantona tako i njegovih privrednih subjekata, kazao je premijer Plevljak.