Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nadamo se uspješnoj privatizaciji

altJedan od ciljeva male privatizacije dvije tehnološke cjeline u Kožarsko-tekstilnoj industriji (KTK) Visoko je zadržavanje 300 od 600 radnika koliko je uposleno u ovoj bh. kompaniji, rekao je jučer za Oslobođenje Senad Bilalović, direktor KTK Visoko. Od 300 pomenutih radnika u Fabrici obuće Goruša radi 150, a fabrikama krupne kože i krzna 150 radnika. Za objekte u Goruši početna cijena će biti 3,5 miliona KM, plus zadržavanje 150 radnika i investicije od tri miliona, a za objekte u Topuzovom polju početna cijena je 21 milion KM, kaže Bilalović

“Riječ je o pet objekata sa zemljištem. Imamo vrlo kvalitetnu infrastrukturu koja se nalazi na ulazu u Slobodnu zonu u Topuzovom polju u kojem Prevent ima svoj pogon i ima namjeru da se širi. Nadzorni odbor KTK je na osnovu zaključaka Vlade FBiH napravio odluku o maloj privatizaciji. Nakon što od poreske uprave dobijemo suglasnost objavićemo cijenu preko Agencije za privatizaciju FBiH. Od tri banke smo već dobili saglasnost. Za mjesec-dva bismo s Preventom trebali krenuti u finalne pregovore. Za objekte u Goruši početna cijena će biti 3,5 miliona KM, plus zadržavanje 150 radnika i investicije od tri miliona. Za objekte u Topuzovom polju početna cijena je 21 milion KM”, kaže Bilalović, dodajući da će konačna cijena, ipak, biti poznata nakon procjena sudskih vještaka i knjigovodstvene vrijednosti.

Bilalović je istaknuo da je u maloj privatizaciji predviđeno zadržavanje radnika najmanje tri godine.

Naš sagovornik je rekao da je KTK za penziono radnicima dužan oko 11 miliona KM. Što se tiče duga za zdravstveno osiguranje od devet miliona KM, Bilalović kaže kako od Vlade FBiH očekuje oprost (jer nisu korištene usluge zdravstvenog osiguranja), reprogram ili povećanje vlasničkog udjela u firmi u kojoj Vlada FBiH ima 67 posto vlasništva.

“U idealnim uvjetima malu privatizaciju bismo mogli završiti ujesen. Što se tiče drugog dijela KTK-a, ostala bi nam fabrika obuće u Visokom, te fabrika konfekcije i galanterije koja je upravo zajedno sa Koteksom iz Tešnja uradila jedan posao za poljsku vojsku. Ako budemo imali snage, odnosno ako Prevent kupi objekte, fabrika konfekcije i galanterije bi uradila zajednički posao sa najboljom svjetskom firmom u proizvodnji motociklističkih jakni koja je zainteresovana za privatizaciju. Tu ne isključujemo ni Koteks koji je jak i zainteresovan za kupovinu fabrike konfekcije i galanterije. Imamo fabriku obuće u centru Visokog koja, takođe, mora ići u privatizaciju. Sve to treba uraditi na vrijeme dok firme nisu otišle u stečaj jer onda od toga niko neće imati koristi”, dodao je Bilalović.

KTK Visoko ima još jedan problem, kaže Bilalović, a to su radničke tužbe kojih se nakupilo oko 600. Ipak, sve dok firma nije u stečaju nada za zadržavanje radnika postoji.

Izvor: Oslobođenje