Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministar Ugarak razgovarao o turizmu s kakanjskim načelnikom Jašarspahićem i istraživačem bosanskih piramida Semirom Osmanagićem

Jučer je Džemil Ugarak, ministar privrede u Vladi ZDK sa  saradnicima posjetio Općinu Kakanj,  gdje ga je primio načelnik Mensur Jašarspahić. Tokom sastanka bilo je riječi o  općim privrednim temama, ali i mogućnostima iskorištavanja bogatstva termomineralnih izvora u Tičićima. Analizirane su dosadašnje aktivnosti  kao i okolnosti koje su bile kočnica realizaciji ovog dugo zagovaranog projekta u oblasti zdravstvenog turizma. Zajednički je konstatovano da pronalaženje investitora nije problem, jer su se u prošlosti za termalna vrela u Tičićima interesovali brojni investitori iz Mađarske, Irana, Njemačke, Slovenije. Ono što je sad potrebno jest stvoriti pretpostavke za investiranje, a to vlastitim snagama trebaju obezbijediti Općina Kakanj i Zeničko-dobojski kanton. U vezi s tim ministar Ugarak je kazao da je voda u Tičićima idealna za banjsko-rekreativni turizam, a pored termoenergetskih aspekata voda se može vrlo uspješno iskorištavati za tople lijehe, u poljoprivredi, cvjećarstvu i za uzgajanje riba. On je također istakao da je došlo vrijeme da se rade konkretni projekti i da se s realizacijom krene odmah.

Načelnik Jašarspahić je kazao da pozdravlja odlučnost  Vlade Kantona i Ministarstva privrede da se ideja iskorištavanja termomineralnih izvora u Tičićima konačno realizira. „Dogovorili smo da formiramo jednu interresornu grupu koju će činiti predstavnici Općine Kakanj, Ministarstva za privredu ZDK i Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK. Želimo da ljudi od struke i nauke ponude najbolja rješenja za iskorištavanje termomineralne vode u Tičićima, rekao je načelnik Jašarspahić.

 

Nakon posjete Kaknju, ministar Ugarak posjetio je i lokacije arheoloških istraživanja u visočkoj dolini gdje je sa Semirom Osmanagićem, osnivačem fondacije“ Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ razgovarao o trenutnoj situaciji na ovim lokalitetima, te potrebama za organizovaniji razvoj turizma na ovom području. Tokom posjete tunelima Ravne,Osmanagić je upoznao ministra Ugarka sa prioritetima u nastojanju da se uspostavi organizovaniji pristup ne samo lokalitetima već i u turističkoj ponudi. Ministar Ugarak kazao je tom prilikom da će Ministarstvo privrede izdvojiti određena sredstva za postavljanje turističkih kućica pred ulaz u tunele Ravne, ali i na druga mjesta te da će se finansirati uređenje ulaza u tunele koji je sada dosta neuslovan. Prilikom obilaska tunela ministar Ugarak susreo se i sa brojnim volonterima iz evropskih zemalja, uvjerivši se da je entuzijazam kako mladih tako i onih starijih i dalje na visokom nivou te da bez volontera radovi ne bi mogli napredovati predviđenom dinamikom. Na kraju, ministar Ugarak kazao je da na svaki način treba podržati ovo veliko historijsko nalazište jer je ono prije svega osnova za znatno veći razvoj turizma na području Zeničko-dobojskog kantona, ali i drugih pratećih djelatnosti i sadržaja.