Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji

Kraj juna bio je rok za podnošenje zahtjeva poljoprivrednika ZDK, zainteresovanih za sredstva po osnovu 4 vrste poticaja u poljoprivredi, koje  je ZDK i resorno ministarstvo obezbijedilo iz sredstava opredijeljenih za poljoprivredne poticaje u ovogodišnjem kantonalnom budžetu.

– Do 29. juna, do kada je bio rok za predaju zahtjeva, za kantonalne poljoprivredne poticaje u zasnivanju novih voćnjaka zaprimljeno je 237 zahtjava poljoprivrednika sa prostora ZDK, zatim za poticaje u plasteničkoj proizvodnji povrća 122, a za nabavku plastenika 40 zahtjeva, potvrdio nam je Zuhdija Kovač,  pomoćnik kantonalnog ministra za popljoprivredu i veterinarstvo.

Novac za ove svrhe biće obezbijeđen iz pola miliona sredstava, koliko je  namijenjeno za biljnu proizvodnju u 2012. godini, inače  jednom od segmenata u ovogodišnjem Programu poticaja za poljoprivredu ZDK, koji je težak ukupno 2 miliona KM.

Po proceduri propisanoj u ovom poslu, nakon što je resorno kantonalno ministarstvo zaprimilo zahtjeve poljoprivrednika za pomenute poticaje, uslijedio je pregled dokumentacije, njihove ispravnosti i kompletnosti, a potom izlazak na teren, što kako kažu, planiraju završiti do kraja narednog mjeseca, a potom za Vladu ZDK pripremiti i prijedlog zaključka za odobravanje sredstava za ove poticaje.

(RTV Zenica)