Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predsjednik njemačkog „GUS“ u ZDK predstavio novu tehnologiju u izgradnji putne infrastrukture

Predstavnici njemačke kompanije „Global Underbold System“ prezentirali su u sjedištu ZDK resornom ministru Raifu Seferoviću program novih tehnologija u izgradnji putne infrastrukture. Ova njemačka kompanija je spremna primjeniti svoj način rada na području Zeničko- dobojskog kantona, jeftinije i brže od standardne metode koja se primjenjuje u BiH.

Po riječima predsjednika „GUS“ Bernda Blacka, njihova tehnologija podrazumijeva polaganje jedne vrste emulzije umjesto nekoliko slojeva tampona. Ovakav način izgradnje putne infrastrukture sedam puta je efikasniji od standardne metode koja se primjenjuje u BiH.

Zeničko- dobojskom kantonu je ponuđeno i povoljnije kreditiranje u eventualnim zajedničkim projektima sa grejs periodom 4- 5 godina i kamatnom stopom 3,5 posto, te saradnja sa srodnim bh. firmama.

Ministar Seferović je istakao da će resorno ministarstvo dostaviti ovoj njemačkoj kompaniji projekat ulaganja u putnu infrastrukturu za dionicu puta Vareš- Bobovac, dužine 15 km. Ako ponuda njemačkog „Global Underbold System“- a bude zadovoljavajuća, kako je istakao i Black u prezentaciji, moći će ući na tržište ZDK, ali kao podizvođač bh. srodnoj firmi.