Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za 1.295 boračkih stipendija Vlada Kantona odobrila 1,4 miliona KM

altDanas se nastavlja potpisivanje ugovora između Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona i studenata – pripadnika boračkih populacija, pa će u Varešu ugovore potpisati 48 stipendista, u Olovu 612 i u Zavidovićima 161 stipendista.  U prethodna dva dana ugovori su potpisani u Općinama Zenica, Žepče, Usora, Breza, Visoko i Kakanj.

Ugovore ispred resornog ministarstva potpisuje ministar Ekrem Tuka koji je u razgovoru sa studentima istakao da je ove godine opredjeljeno 1,4 miliona KM za ove namjene, što je za 100.000 KM više nego lani. Cilj nam je, kazao je ministar Tuka, da narednih godina kontinuirano povećavamo iznose za stipendije kako bismo stimulisali mlade ljude da steknu više stepene obrazovanja i da time stvaramo jaču intelektualnu i obrazovnu osnovu za ukupan napredak društva te ostanak mladih u BiH.

Inače, na konkurs se prijavilo 2.350 studenata, a kriterije je zadovoljilo ukupno 1295 stipendista sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Prema ovim kriterijima, studenti prve godine fakulteta dobijaju 800 KM, (po 100 KM za svaki mjesec studija), dok studenti druge i ostalih godina fakulteta dobijaju po 150 KM mjesečno, odnosno 1.200 KM za studijsku godinu.

Sutra će se potpisivati ugovori u općinama Maglaj (122 stipendista), Doboj-Jug (47 stipendista) i Tešanj (148 stipendista).