Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Učesnici Marša mira “Srebrenica 2012” na prijemu kod premijera Kantona

Učesnike Marša mira “Srebrenica 2012” danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona primio Fikret Plevljak, premijer sa ministrima Tukom, Seferovićem, Trifunovićem i Balordom. Ova grupa Zeničana koja četvrtu godinu zaredom organizuje odlazak pješice do Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici prešla je za devet dana oko 300 kilometara puta, kako bi prisustvovala dženazi za 520 Srebreničana. Grupa od 22 entuzijasta među kojima i dvoje djece smatraju svojom obavezom i dužnošću održavati uspomenu na žrtve strašnog zločina koji se dogodio u Srebrenici.

Premijer Plevljak u razgovoru sa učesnicima Marša mira istakao je da je bila čast biti dio te kolone koja je hodila ka Srebrenici I da je to pobjeda svakog učesnika pojedinačno jer put je naporan, ali vrijedan cilja. Inače, delegacija Vlade Kantona susrela se sa ovim učesnicima Marša mira, prošle sedmice u Tuzli, šestog dana pješačenja kako bi im dala podršku i odala priznanje za njihov trud.

“Mi se stalno moramo sjećati Srebrenice i ne smijemo nikad dozvoliti da se zaboravi”, kazao je premijer Plevljak te dodao da napore ove grupe Zeničana treba publikovati kako bi žitelji Zeničko-dobojskog kantona znali da postoje njihovi sugrađani koji su spremni podnijeti žrtvu za jedan ovako plemeniti cilj.  „Vi trebate biti primjer svim građanima Zeničko-dobojskog kantona kako se može na dostojanstven način obilježiti genocid u Srebrenici“ kazao je premijer Plevljak.

Članove Vlade sa detaljima ovog svojevrsnog hodočašća koje poduzimaju već četvrtu godinu zaredom, upoznali su članovi Organizacionog odbora Marša mira. Dževad Smailagić, Sinan Gluhić i Enver Sivac. Oni su se zahvalili Vladi Kantona i premijeru Plevljaku na logističkoj podršci koju su im obezbijedili i kako je rekao Dževad Smailagić, “na zaista iskrenoj i ljudskoj podršci od strane premijera, koja je bila lišena bilo kakvih konotacija”.

Na kraju, učesnici Marša mira zahvalili su policijskom komesaru Fahrudinu Bećiroviću kao i svim policajcima koji su vodili računa o ovoj grupi te ekipi Doma zdravlja Zenica koja ih je pratila na ovom putovanju i zajedno s njima prepješačila skoro 300 kilometara. Tokom današnjeg susreta sa premijerom i članovima Vlade, kazali su da će i naredne godine također poduzeti isto putovanje te da će ići na Marš mira do kraja života, odnosno sve dok budu u fizičkoj kondiciji da mogu prepješačiti ovu zahtjevnu maršrutu kroz šume i često nepristupačan teren.