Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK prisustvovala dženazi žrtava genocida u Srebrenici

altObilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu 520 žrtava genocida u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovao je premijer Fikret Plevljak s ministrima. U nizu zvaničnika, delegacija Vlade ZDK položila je vijenac na spomen-obilježje i proučila Fatihu stradalima u srebreničkom genocidu.

Tokom posjete Potočarima članovi Vlade ZDK razgovarali su s učesnicima Marša mira 2012, grupom iz Zenice kojoj je premijer Plevljak prije nekoliko dana izrazio podršku i u Tuzli, te grupom uposlenika firme „“Prevent“ iz Visokog i Kampusa u Rakovici. Vođe grupa Sinan Gluhić i Kemal Mušinbegović istakli su u razgovoru s članovima Vlade ZDK da je marš za Srebrenicu prepješačen bez ikakvih problema i u duhu očuvanja sjećanja na golgotu kroz koju su prošli Srebreničani u julu 1995. godine.

Premijer Plevljak s ministrima je prisustvovao i predavanju u Tvornici akumulatora na kojem su govoril Patrick Moon, američki ambasador u BiH i Arthur Schneier, rabin sinagoge u New Yorku.

Članovi Vlade ZDK odali su priznanje uposlenicima JKP „Gradska groblja“ Visoko koji u kontinuitetu kvalitetno obavljaju sve tehničke pripreme za obilježavanje 11. jula, od opremanja identificiranih Srebreničana, transporta, do iskopa mezarova i obavljanja ukopa u Memorijalnom centru u Potočarima.

Nakon klanjanja dženaze srebreničkim žrtvama, koju je predvodio reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, premijer Plevljak i ministar Trifunović razgovarali su s članicama beogradskog udruženja „Žene u crnom“ koje svesrdno doprinose širenju istine u Srbiji o genocidu u Srebrenici.