Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministrica Balorda sa predstavnicima UNDP-a o tuberkulozi

Danas je Senka Balorda, ministrica zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona održala sastanak sa predstavnicima UNDP-a na kome su razmatrani najnoviji podaci o oboljelima te daljnje aktivnosti oko suzbijanja ove opake bolesti. Ministrica Balorda, koja je ujedno i koordinatorica projekta Svjetske zdravstvene organizacije za nadzor nad tuberkulozom za pet općina Ze-do kantona: Kakanj, Visoko, Vareš, Olovo i Breza kazala je ovom prilikom da je raduje što je ovaj projekat koji se realizuje u saradnji i sa federalnim Ministarstvom zdravstva zaživio na našem kantonu i da su se uspjele uvezati sve institucije i organizacije koje se bave kontrolom i liječenjem ove bolesti.

Inače, današnji sastanak samo je jedan u nizu sastanaka koji se organizuju radi kontinuiranog praćenja razvoja tuberkuloze, posebno kod rizičnih populacija, kakve su zatvorenici u kazneno-popravnim domovima, zatim romska i druge populacije. U ovaj projekat koji se provodi zadnjih nekoliko  godina,  uključen je i Crveni križ Zeničko-dobojskog kantona koji sa mobilnim timom obilazi pacijente na terenu.

Tokom današnjeg sastanka sumirani su rezultati prikupljeni u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona u vezi sa brojem oboljelih od tuberkuloze. Ukupno je u 2011. godini zabilježeno 174 nova slučaja oboljenja, a u prvih šest mjeseci 2012. godine detektovano je 56 novih lica oboljelih od tuberkuloze. Ono što je bitno istaći je da je zabilježen samo jedan slučaj najtežeg oblika tuberkuloze, a to je tzv. multidrag rezistentna tuberkuloza, inače ustanovljena  kod osobe koja je došla iz SAD-a. Treba napomenuti i to da je kompletan medicinski tretman oboljelih od ove bolesti besplatan kao i lijekovi koji se dijele oboljelima. U liječenju tuberkuloznih pacijenata od prošle godine (kada je osnovan), aktivno učestvuje i Centar za nadzor tuberkuloze formiran pri Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo.