Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Asmir Hodžić: “Još je to sve nezvanično”

altNakon što je jučer u 16.00 sati istekao zvanični rok prema kojem su politički subjekti trebali predati svoje kandidatske liste kao i imena svojih kandidata za načelnika, kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija prema kojoj će kandidat za načelnika Narodne stranke radom za boljitak (NSRZB) u Visokom biti Asmir Hodžić!? Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih ovoj stranci u Sarajevu, ime Asmira Hodžića je otišlo u CIK kao njihov visočki kandidat za načelnika. Ovim povodom kontaktirali smo i aktuelnog direktora JKP “Gradska groblja” Asmira Hodžića i pitali za tačnost ove informacije.

–  Još je to sve nezvanično, ono što je istina jeste da smo razgovarali o tome, međutim u međuvremenu su se desile neke stvari kako u mojoj još uvijek zvaničnoj stranci SBiH, tako i u privatnom životu. Kako vam je vjerujem poznato, prije dvije sedmice sam podvrgnut jednom operativnom zahvatu tako da nisam siguran da ću i iz zdravstvenih razloga prihvatiti se jednog takvog ozbiljnog poduhvata. Međutim ništa nije isključeno i sve su opcije u igri – kratko nam je prokomentarisao Asmir Hodžić informaciju o tome kako se njegovo ime pojavilo u CIK-u kao ime kandidata NSRZB Visoko.

Ako se 23.08.2012. godine (rok kada CIK javno objavljuje ovjerena imena svih kandidata) ova informacija pojavi i kao zvanična, onda će to biti vjerovatno jedini slučaj u cijeloj BiH da se u 12 godina tri ista kandidata bore za mjesto načelnika kao što je u Visokom slučaj s Asmirom Hodžićem i Munibom Alibegovićem. Podsjećamo, prvi put kao članovi SBiH i SDA Hodžić i Alibegović su bili kandidati 2004. godine kada su desetine glasova odlučivale o pobjedniku. 2008 godine Asmir Hodžić je također bio kandidat SBiH sa osvojenih 5.364 glasa ili 30,80%, ali mu to nije bilo dovoljno spram 9.253 glasa ili 53,14% koliko je osvojio Munib Alibegović. Četiri godine poslije ova dva kandidata se opet pojavljuju na listama, ali ovoga puta bez podrške matičnih stranaka, Munib Alibegović po treći mandat ide kao kandidat Nezavisne liste za Visoko, dok bi Asmir Hodžić mogao biti kandidat Narodne stranke radom za boljitak. Ovo je dodatni pokazatelj da ulazimo u nikad interesantnije i neizvjesnije lokalne izbore, a uz poznatih šest dosadašnjih kandidata dodajemo još jednog, što je još jedna razlika u odnosu na izbore prije 4 godine kada smo imali ukupno šest kandidata.

Birači 08.10. tako će na svojim listićima imati slijedeće kandidate za koje mogu glasati: Amra Babić (SDA), Ramiz Brkić (SDP), Vahid Hećo (SBiH), Jasmin Dlakić (A-SDA), Kemal Mušinbegović (SBB), Munib Alibegović (Nezavisna lista za Visoko), Asmir Hodžić (NSRZB).