Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Gipsy Kings”

altRomi su najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini. Podaci iz statistike romskih nevladinih organizacija govore da u BiH trenutno živi oko 100.000 Roma. Diskriminacijom i predrasudama drugih prema Romima odumire i jezik, a uglavnom je poznato da ukoliko odumire jezik odumire i narod. Koliko je priznat jedan narod u državi u kojoj živi toliko mu je priznat i jezik. Postavlja se pitanje da li će BiH dozvoliti da 100.000 Roma odumre i postane nevidljivo.

Zavičajni muzej Visoko i ove godine zajedno sa  nevladinom udrugom “Damar omladine” obilježio je Svjetski dan i Evropsku noć muzeja u u našem gradu. Tradicija je nastavljena izložbom umjetničkih radova visočke omladine pod nazivom “Probudi se, pokreni se”.

Petak, osamnaesti maj u 23 sata je termin kada su muzeji širom Evrope otvarili svoja vrata za sve posjetitelje željne ove vrste umjetnost. Opet je i ove godine Zavičajni muzej Visoko skupa sa Damarovcima imao priliku da iznenadi, te pokaže veliko razumijevanje i ponudi postavku koja je napokon trebala da ima naziv “Materijalna i duhovna kultura Roma u Visokom”. Ova postavka bi obuhvatala i jezik i muziku, te mnoge primjerke koje svjedoče o materijalnoj kulturi Roma na prostoru općine Visoko poput alata, nošnji i brojnih upotrebnih predmeta. Ovakva izložba pružila bi mogućnost mnogim posjetiocima da se upoznaju s kulturom i običajima visočkih Roma, odnosno pravom na njihovu posebnost.

Istina je da aktivnost romske populacije u Visokom u proteklom periodu postaje dio ukupne kulture i da je povremeno njen segment, pa bi se mogao smatrati i mostom među različitim kulturama, što zaista bi i trebao biti. U ovome primjeru kultura je dvostruko pitanje i to, s jedne strane instrument za afirmaciju identiteta Visočke romske zajednice, a s druge instrument za unapređivanje komunikacije i integracije visočkih Roma u društvo. Ako polazimo od predviđenih prava i imajući u vidu značaj i ulogu kulture koja po svojoj definiciji, protkana kroz sve segmente života mnogih zajednica, propuštena je prilika da ovogodišnja “Evropsko/Visočka noć muzeja“ ima svoj puni doprinos u razvoju romske kulture i to sa dva ključna aspekta: tradicionalnog i savremenog.

Kultura, način života i svakodnevica Roma su uglavnom većini nepoznanica. Ne čudi mnoštvo predrasuda koje još uvijek o njima vladaju. Možda bi izložba, pozorišna predstava ili književno veče Roma u Visokom njihov život predstavila mnogim na jedan novi način.

Još nije kasno za “Likum”, “Total”, “Confero” i druge  da daju svoj doprinos na temu “Materijalna i duhovna kultura Roma u Visokom”, možda i u sklopu manifestacije “Visočko ljeto 2012”!?