Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Delegacija ZDK u posjeti Tuzli

Delegacija Vlade ZDK, predvođena premijerom Fikretom Plevljakom, bila je u četvrtak u cjelodnevnoj posjeti Tuzli gdje ih je ugostio načelnik Jasmin Imamović sa saradnicima. Pored susreta u Općini, delegacija Vlade ZDK obišla je u društvu načelnika Imamovića i stari dio Tuzle,  a potom se susrela i sa zeničkim učesnicima marša mira „Srebrenica 2012.“ koji su toga dana odmarali na Panonskom jezeru.

Posjeta je započela susretom u Općini gdje je načelnik Jasmin Imamović upoznao premijera Plevljaka sa trenutnim projektima koji se implementiraju na području tuzlanske općine. Govorilo se i o mogućnostima Zeničko- dobojskog kantona u afirmiranju kulturno- historijskog naslijeđa, ulaganja u infrastrukturu na lokacijama koje svjedoče o hiljadugodišnjem kontinuitetu bosanske državnosti, kao što je krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva Mile u Arnautovićima kod Visokog.

– Naša razvojna šansa je u oblastima turizma, kulture i ekologije. Mi smo uspjeli mnogo toga implementirati, ali imamo planove i za vrijeme koje dolazi, istakao je načelnik Imamović.

Na prijedlog premijera Plevljaka, postignuta je načelna saglasnost o implementaciji tuzlanskog projekta o energetskoj učinkovitosti u zdravstvenim i školskim ustanovama na području Zeničko- dobojskog kantona koji podrazumijeva ogromne uštede energije.

– Mi imamo veoma dobru saradnju sa načelnikom Jasminom Imamovićem i mi ćemo i dalje raditi na realizaciji projekata koji su nama potrebni i koje realno možemo implementirati na području našeg kantona. Uz to, svjesni smo da mnogo toga možemo uraditi na afirmiranju srednjovjekovnog perioda bosanske države i naših kraljeva, ali i drugih projekata koji mogu privući turiste u ZDK i BiH, kazao je premijer Plevljak.

Potom se delegacija ZDK uputila u stari dio Tuzle, gdje je u toku rekonstrukcija i uređenje centralnog parka. Posjetili su i Spomen obilježje poginulim braniocima Tuzle i BiH 1992 – 1995., gdje su ukopane žrtve stradale na tuzlanskoj Kapiji.

Posjeta premijera Fikreta Plevljaka i njegovih resornih ministara Senke Balorda, Romane Brkić, Raifa Seferovića i Mirka Trifunovića Tuzli završena je srdačnim susretom sa zeničkim učesnicima marša mira „Srebrenica 2012.“ na Panonskom jezeru. Vlada ZDK je donirala logističku pomoć grupi 22 Zeničanina kako bi im, u tom dijelu, olakšala daljnje pješačenje prema Potočarima.