Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U radnoj posjeti Kantonalnom sudu u Zenici boravila Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu ZDK sa saradnicama

altKantonalna ministrica za pravosuđe i upravu Romana Brkić u razgovoru sa Zijadom Alihodžić, predsjednicom Kantonalnog suda Zenica informirala se o problematici sa kojoj se svakodnevno susreću sudije i ostali uposlenici Kantonalnog suda, te o kadrovskoj strukturi ove sudske institucije. Istaknuto je da sudije Kantonalnog suda Zenica u toku mjeseca finaliziraju i više predmeta nego je to normirano Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te da je uočen trenda rasta broja okončanih predmeta u odnosu za zaprimljenje.

 

– U radu Kantonalnog suda naročita pažnja se posvećuje rješavanju starih predmeta, kazala je Zijada Alihodžić, predsjednica Kantonalnog suda Zenica.

 

Tokom posjete ministrice za pravosuđe i upravu ZDK Romane Brkić  Kantonalnom sudu govorilo se i o projektu rješavanja pravosudne infrastrukture na području Kantona u sklopu kojeg je predviđena i adaptacija i dogradnja zgrade Općinskog suda u Zenici, Kantonalnog suda Zenica, te izgradnja nove zgrade Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

 

Ministrica Brkić je u pratnji predsjednice Alihodžić obišla prostorije Suda, tačnije sudnice, pisarnice i prostoriju za arhivsku građu.

 

– Između Ministarstva za pravosuđe i upravu i Kantonalnog suda postoji stalna koordinacija kako bi stvorili što bolje uvjete za povećenje efikasnosti rada suda, te rješavanje predmeta u skladu sa evropskim standardima, istakla je na kraju posjete ministrica Romana Brkić.