Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potencijalni investitori iz Dubaija posjetili Zeničko-dobojski kanton

altFikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona primio je danas dr. Ahmeda Eltiganija Rahema Al Mansouri-ja, vlasnika kompanije Al Rawabi Dairy, c.o. iz Dubaija (Ujedinjeni Arapski Emirati). Razlog za posjetu prema riječima dr. Eltigani-ja je njegovo interesiranje za investicije u Zeničko-dobojskom kantonu. On je pojasnio da želi investirati u izgradnju moderne fabrike mlijeka i mliječnih proizvoda, voćnih sokova i vode. Osim toga, namjerava proizvoditi lucerku ne samo za potrebe buduće mljekare već i za izvoz na svjetsko tržište za šta mu je potrebno 4.000 hektara zemljišta. Realizacijom ove investicije uposlilo bi se 1.500 radnika, a posredno i mnogo veći broj u lokalnim firmama koje će pratiti tu investiciju. Osim ovog, kompanija Al Rawabi Dairy s partnerima mogla bi uložiti ukupno 100 miliona dolara u ovo područje, pa su od premijera kantona tražili pismo namjere u kome bi bili navedeni prijedlozi za konkretne projekte u koje bi bila utrošena ova velika investicija.

Izgradnjom mljekare s najmodernijom tehnologijom proizvodilo bi se trajno mlijeko i mliječni proizvodi koje ova kompanija namjerava izvoziti u zemlje Arapskog zaljeva, tj. Kuvajta, Katara, Omana, Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Premijer Plevljak izrazio je zadovoljstvo namjerom ove kompanije da investira u Zeničko-dobojski kanton. Posebno raduje, kazao je premijer Plevljak, mogućnost da se zaposli više od 1.500 ljudi te da se povećaju izvozne preference našeg kantona izgradnjom planiranih fabrika. Vlada Zeničko-dobojskog kantona učinit će sve da podrži na svaki potreban način realizaciju investicije te će angažovati sve svoje potencijale kako bi se obezbijedila neophodna podrška realizaciji planiranih projekata s partnerima iz Dubaija. Na kraju sastanka dogovoreno je da se nakon slanja pisma namjere kompaniji Al Rawabi Dairy i pronalaženja adekvatnog zemljišta, upriliči naredna posjeta arapskog investitora i tada krene s realizacijom dogovorenih projekata.