Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hipotetički posmatrano SDA bi u ZDK mogla “istjerati” iz vlasti SDP i SBB na isti način kako su oni njih “istjerali”

altHipotetički gledano, a nakon što je jučer javnosti bio dostupan i Sporazum o participiranju HDZ BiH u Vladi ZDK, potpisan 12. juna od strane Ivice Ćurića, predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a ZDK i premijera Fikreta Plevljaka, u ime Kantonalnog odbora SDP-a ZDK, postoji mogućnost da na potpuno isti način kako su to uradili SDP i SBB sad se uspostavi nova Skuštinska većina i “istjera” iz vlasti nove koalicione partnere i njihove ministre. Tako bi nakon što je Visoko izgubilo ministarstvo finansija na kojem je nešto više od godinu dana bila Amra Babić (SDA) moglo izgubiti i ministarstvo privrede na kojem je trenutno Džemil Ugarak (SBB). Pošto je očigledno na BH političkom nebu sve moguće i pošto je evidentno moguće prilagođavati i zakone novonastalim koalicijama i željama pojedinaca tako bi teoretski gledano, a na osnovu sporazuma SDP-a sa HDZ-om u kojem je sasvim izvjesno da je NSRZB kolateralna šteta, mogla da se formira nova skupštinska većina.

Teoretski posmatrano, ukoliko bi se desilo da Bojan Bošnjak (NSRZB), aktuelni ministar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koji je to postao novom preraspodjelom izvršne vlasti u Kantonu, bude smijenjen kako bi se udovoljilo HDZ-u, a na osnovu dogovora Plevljak/Ćurić, onda bi nova koalicija izgubila skupštinsku većinu jer bi bez “tri ruke” NSRZB ostalo ih 17, dok bi na drugoj strani bilo 18 skupštinskih poslanika. Očito je da se HDZ vratio u igru i to na velika vrata što pokazuje i spomenuti Sporazum Plevljak/Ćurić. HDZ-u bi po tom sporazumu trebala pripasti  između ostalog, pored jednog ministarskog mjesta, za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, na koje je ranije imenovan Ivica Ćurić, i funkcija sekretara Skupštine, direktora Službe za zapošljavanje, pomoćnika ministra u Ministarstvu za boračka pitanja, kao i jedno od rukovodećih mjesta u MUP-u ZDK.

Dakle, hipotetički gledano, ukoliko bi SDA koja ima deset poslanika uspjela animirati i pridobiti tri “nezadovoljna” poslanika NSRZB (Toni Pendić, Hermina Herco Bilajac, Igor Matanović), tri odnedavno svakako koaliciona partnera SBiH (Asim Čajlaković, Hasan Handžić, Samir Bajrić), doktora Haruna Drljevića iz BPS-a i odmetnika iz SBiH Zaima Imamovića koji sada nastupa kao nezavisni kandidat, onda bi imali situaciju 18:17 što bi bila nova skupštinska većina koja bi mogla napraviti SDP-u i SBB-u istu onakvu “igranku” kakvu su oni napravili njima 31.05.2012. godine kada su ih “istjerali” iz vlasti.