Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Tih prvih 60 godina amaterskog pozorišta je bilo zaista sjajno”

altAmatersko pozorište u Visokom ove godine obilježava veliki jubilej, 60 godina amaterskog pozorišta koje je formirano, sada već daleke 1952. godine. Kroz svih ovih šest decenija pozorište je bilo jedno od najprepoznatljivijih segmenata kulturnog života ove opštine, a to se posebno intenziviralo od 1985. godine, kada amatersko pozorište počinje djelovati pod imenom Teatar “Total”. Mnoga imena su prodefilovala kroz ovo pozorište, a najpoznatije među njima je svakako ime jednog od najvećih glumaca u istoriji BiH – Zaima Muzaferije.

“Tih prvih 60 godina amaterskog pozorišta je bilo zaista sjajno. Mi smo najnagrađivanije amatersko pozorište u BiH, kad se uzmu svi festivali, naročito bh. dramskih amatera. Rad nikada nije bio lagan, pozorište je uvijek radilo bez svoje sale, bez svoje pozornice i uvijek smo nekako bili podstanari od 1952. godine naovamo. Radilo se i radi se u zimi i bez dovoljnih finansijskih sredstava. Takvo je nažalost stanje u kulturu. Ali što je najvažnije, u ovih 60 godina je u amaterskom pozorištu vladala velika ljubav i veliki entuzijazam”, ističe režiser Jesenko Muzaferija, vodeći čovjek visočkog teatra.

Veliki jubilej je obilježen nedavnim otvorenjem izložbe u Zavičajnom muzeju te igranjem predstave “Kralj Ibi” u Gradskom kinu u Visokom, iste one predstave koja je 1990. godine proglašena za najbolju predstavu u Bosni i Hercegovini.

“Sa predstavom Kralj Ibi smo učestvovali na festivalu u Bugojnu prije 22 godine i tada smo dobili nagradu za najbolju predstavu u BiH, ali i pokupili sve ostale nagrade. U sadašnjoj ekipi imamo i tri člana iz tog vremena, što joj daje poseban čar. Ovu predstavu smo uvijek tako zdušno radili i to je ono što nas je posebno držalo zajedno. Ta predstava nam je nekako najdraža, iako nije bila najuspješnija i zato smo odlučili da upravo nju obnovimo za 60 godina amaterskog pozorišta, a prijavili smo je i za ovogodišnji festival u Bugojnu, gdje smo i osvojili najveću nagradu 1990. godine”, objasnio je Muzaferija, istaknuvši da je pozorišnim djelatinicima najdraže kada imaju punu salu i kada na kraju predstave čuju gromoglasan aplauz od srca.

MLADI NASTAVLJAJU TRADICIJU

Prema njegovim riječima, Teatar “Total” ima optimalnu podršku Opštine i drugih institucija, ali shvataju aktuelnu situaciju i da nikome nije lako, ali dodaje da “Total” ima i dosta prijatelja koji pomažu na sve načine, a tu misli i na medije, koji su uvijek sa njima. Ono što ih posebno raduje je činjenica da pozorište u Visokom ima svijetlu budućnost, odnosno da se mladi sve više uključuju u rad Totala.

“U okviru Teatra ‘Total’ djeluje i Omladinska scena, koja opet djeluje u dva pogona – srednjoškolski i studentski. Sa srednjoškolcima smo nedavno u Konjicu na festivalu osvojili čak sedam nagrada za predstavu ‘Svijet’, dok sa studentskim trenutno radimo predstavu ‘Biće, biće’, koja bi trebala biti odigrana na početku jesenje sezone”, dodao je Jesenko Muzaferija.

(Razgovarao Neven Krajišnik)